Oikeutta ja vapautta kaikille

17. maaliskuun 2018 Lehdistö 0

Sunnuntaina 17. maaliskuuta 1918 Turussa ei ilmestynyt lehtiä. Muuallakaan Suomessa ei lehtiä juuri julkaistu, mutta lauantain Sosialisti oli 12-sivuinen, tuhti paketti, josta lienee riittänyt luettavaa myös sunnuntaille.

Lehdessä pääsivät esille ja näkyviin romanit; kansanosa, jota ei lehdissä usein mainittu. ”Herää, heimoni tumma!” -otsikolla varustettu uutinen puhuttelee romaneja, joiden elinolojen surkeutta kirjoittaja riipaisevasti luonnehtii: ”Tunnet kai asemasi? Olethan ollut kaiken ihmisarvon ulkopuolella.” Kirjoittaja, joka ei esittäydy omalla nimellään vaan nimimerkillä ”Heimosi jäsen”, kuitenkin toteaa, että työläisten ollessa vallassa kaikille tahdotaan samat ihmisoikeudet ja että sosialistinen puolue on viimeisen kymmenen vuoden ajan toiminut myös romanien olojen parantamisen puolesta.

Kirjoittaja arvostelee ankarasti ”kristillistä mustalaislähetystä”, jonka onnistui vain eristää romanit omaksi ryhmäkseen muusta yhteiskunnasta. Työväenliike ei sen sijaan esitä romaneille mitään erikoisasemaa vaan haluaa vapautta ja oikeutta kaikille. Kirjoittaja kehottaa tummia veljiään rientämään punaisten kaartien riveihin ja lupaa toverillisen vastaanoton niillekin, jotka ovat ”aivan luonnontilassa” eivätkä kuulu järjestöön.

– S-a L. & K-o L.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *