Tohtori Ehrlichin taikakuula

18. maaliskuun 2018 Arki 0

Maaliskuun 18. päivän Sosialistissa oli kahden lääkärin yhteisilmoitus, jossa lääkäri Miloff lupasi hoitaa korva-, nenä-, kurkku- ja sisätauteja ja hänen kollegansa Tscherkassoff puolestaan veneerisiä tauteja. Jälkimmäisen osiossa oli mainittu salaperäiset koodit ”606” ja ”914”. Numerosarjat olivat eufemismeja syfilikselle.

Sukupuolitaudit olivat yleistyneet Suomessa vuodesta 1916 alkaen. Lääkärit epäilivät ensin syyksi ”yleistä epäjärjestystä”, mutta kyse oli myös siitä, että maailmansodan takia lääkityksen saaminen oli vaikeutunut.  Lääkettä oli tuotu ensin Saksasta ja sitten Venäjältä. Numerokoodit antoivat siis vaivihkaa ymmärtää, että lääkettä – arvatenkin venäläisvalmisteista – oli taas saatavilla.

Saksalainen, Nobelilla palkittu Paul Ehrlich oli kehittänyt vuonna 1909 salvarsaaniksi kutsutun lääkeaineyhdisteen, joka oli ensimmäinen tehokas lääke syfiliksen hoitamiseen. Sitä kutsuttiin aluksi lempinimellä ”606”; numerot viittaavat joidenkin lähteiden mukaan käytettyjen alkuaineiden järjestysnumeroon ja toisten taas siihen, että ensimmäinen onnistunut koe oli kuudessadaskuudes. Paria vuotta myöhemmin Ehrlich kehitti parannellun version, neosalvarsaanin, jonka lempinimi oli puolestaan ”914”.

Jälkimaailma tuntee salvarsaanin kenties parhaiten toisella Ehrlichin antamalla eufemismilla ”taikakuula”. Maailmanmaineeseen tämä eufemismi nousi viimeistään vuonna 1940, kun saksalaislähtöinen William Dieterle ohjasi Hollywoodissa suuren mittaluokan elämäkertaelokuvan Dr. Ehrlich’s Magic Bullet/Tohtori Ehrlichin taikakuula – Hollywoodin sensuuri ei olisi sallinut puhua suoraan sukupuolitaudeista.

– S-a L. & K-o L.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *