Ihmisyys sodassa

19. maaliskuun 2018 Kirjallisuus 0

Sosialisti julkaisi Kaarlo Uskelan pitkähkön kirjoituksen ”Ihmisyys oman edun kannalta katsottuna”. Uskela ikään kuin puolustelee ajan käyttämistä pohdiskeluun ja ”filosofeeraamiseen” suoran toiminnan sijaan. Hän muistutti inhimillisyydestä myös vihollisten kohdalla. Hänen mukaansa on vain luonnollista, että vihollinen puolustaa läheisiään ja kotiaan. Uskela kehotti lukijoitaan ajattelemaan, että ”vihollisjoukoissa on meidän ystäviämme, taikka ainakin voi olla tulevia ystäviämme, niin on otettava huomioon inhimillisyys sodankäynnissä myöskin laajemmassa merkityksessä. Emme saa tuhota kokonaisia kyliä, kokonaisia pitäjiä vain sentähden, että siten helposti voitamme.” Kirjoituksessa ”Rauhanmiehen mietteitä kansalaisodan johdosta” luodataan mahdollisuuksia lopettaa tuhoisat vihollisuudet. Lopulta Rauhanmies kuitenkin päätyy toteamaan, että kansalaissota ei lopu ennen kuin se on loppuun käyty: ”Kalkki on juotava pohjaan, niin katkeraa kun se onkin, lastemme ja tulevien sukupolvien onneksi.”

Sosialistin laajassa osiossa ”Kirjallisuus ja taide” käsiteltiin taiteen vapautta ja sen kaupallistumisen vaaroja. Sama osio sisälsi myös ennakoivan mainoksen julkaisusta Punanen viesti. ”Sosialidemokratinen kevätjulkaisu” oli omistettu kuville ja kuvauksille taisteluista eri rintamilla. Julkaisun hinnaksi ilmoitettiin 2 markkaa.

– R.H-i & S.O-o


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *