Uutisia uhreista

20. maaliskuun 2018 Kuolema, Sota 0

Sosialisti kertoi keskiviikkona 20. maaliskuuta etusivullaan tietoja taisteluista eri rintamilla. Samassa yhteydessä julkaistiin punakaartin yleisesikunnan määräys, jonka mukaan mahdollisesti kaartiin pakotetut tuli vapauttaa välittömästi. Määräyksessä todettiin, ”että niillä alueilla, joissa Suomen Punainen kaarti toimii, ei ole vallalla, eikä saa olla pakollinen asewelvollisuus”. Suomen Punaisen kaartin yleisesikunnan päällikkönä toimi August Wesley.

Kolmas sivu täyttyi lähes kokonaan luettelosta, joka sisälsi Punaisen Ristin ensiapuosaston tietoon tulleet sairaat, haavoittuneet ja kuolleet. Luettelo oli otsikoitu ”Vapaustaistelun uhrit pohjoisella rintamalla”. Luettelossa oli noin kaksisataa nimeä, joista turkulaisia 27. Osa henkilötiedoista oli puutteellisia, esimerkiksi kaikkien luettelossa mainittujen henkilöiden kotipaikka ei ollut tiedossa. Luettelo paljasti sairauden laadun ja missä vainaja oli menehtynyt. Yleensä lukija sai myös tietoonsa sen, minne sairastuneet ja haavoittuneet oli viety.

– R.H-i & S.O-o


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *