Rauhan ääni Edvin Wahlstén

21. maaliskuun 2018 Sota 0

Arbetet julkaisi torstaina 21. maaliskuuta 1918 monipalstaisen kirjoituksen ”En fredsröst”. Sen oli kirjoittanut Edvin Wahlstén. Kirjoituksen alkuun saatteeksi lehden toimitus ilmoitti julkaisevansa sen mielihyvin, vaikka epäili sen herättävän asianmukaista vastakaikua. Myös Wahlsten myönsi, että saattaa olla sulaa hullutta puhua rauhasta. Hänen mielestään oli vielä ennenaikaista nähdä, miten taistelussa lopulta tulisi käymään. Hänen mukaansa luja ote rauhanajatuksesta edellytti vallankumoukseen johtaneiden yhteiskunnallisista ja poliittisista olosuhteista löydettävien syiden selvittämistä. Hän käsitteli Venäjällä vuoden sisällä tapahtunutta kehitystä ja poliittisten johtajien toimintaa Suomessa ja sitä, olisivatko he voineet menetellä toisin. Wahlstén kysyi: ”Kenen on syy?” Hänen mukaansa ei kenenkään yksilön tai puolueen: ”Se oli luonnonvälttämättömyyttä, tapahtumien väistämätön seuraus.”

Wahlstén ennakoi sodasta aiheutuvia aineellisia ja henkisiä seurauksia, jälkiä, joiden korjaaminen ja käsittely tulevat viemään vuosikymmeniä. Hän kysyi mahdollista lähtökohtaa rauhanneuvotteluille: ”Var finnes den man, som äger nog auktoritet att ta initiativet? Vi vet väl, att ett och annat redan försökts, men misslyckats. Frågan måste dock dyka upp på nytt, innan samhället drunknar i blod. Striden behöver ju icke under mellantiden uppgivas.” Sosialidemokraatti Wahlstén (1872–1945) toimi myöhemmin sodan jälkeen kansanedustajana lokakuusta 1926 seuraavan vuoden syyskuuhun.

Jyväskylässä ilmestyvä Keskisuomalainen julkaisi pienen Turun punakaartilaisia koskevan uutisen.

– R.H-i & S.O-o


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *