Miten käy punaisen Tampereen?

28. maaliskuun 2018 Sota 0

Torstaina 28. maaliskuuta 1918 Turussa ilmestyneessä kahdessa sosialistilehdessä myönnettiin ensi kertaa suoraan ja molemmilla kotimaisilla kielillä, että vallankumoukselliset olivat Tampereella kärsineet taisteluissa takaiskuja. Arbetet painatti uutisen vastoinkäymisistä etusivulle. Sosialisti sijoitti vastaavan artikkelin lehden sivulle kuusi. Tappioiden myöntämisen perään tekstissä vähäteltiin niiden merkitystä. Samassa hengessä kirjoittaja varoitti luovuttamasta ja kannusti hyökkäykseen, koska se oli ainoa siedettävä vaihtoehto: ”Eteneminen merkitsee parempaa tulevaisuutta. Peräytyminen orjuutta ja kuolemaa.”

Tarkemmin ottaen molemmat lehdet julkaisivat punaisista ja parhaillaan palavasta Tampereesta identtisen, Kullervo Mannerin Tiedonantaja-lehteen kirjoittaman artikkelin (Suomen Kansanvaltuuskunnan Tiedonantaja 27.3.1918, 2), joka antoi kaupungin piirityksestä vahvasti kaunistellun kuvan. Manner oli entinen kansanedustaja, SDP:n puheenjohtaja ja Suomen kansanvaltuuskunnan eli punaisen hallituksen puheenjohtaja.

Hänen kauttaan Turun uutislehdet vahvistivat jonkin aikaa liikkuneet tiedonpalat ja huhut punaisten vaikeuksista Tampereen rintamalla.

Keväällä 1918 Kullervo Manner itse vältti esittämänsä äärimmäiset vaihtoehdot. Hän pääsi pakenemaan Neuvosto-Venäjälle, jossa hänet tuomittiin 1930-luvulla työleirille ja hän kuoli vuonna 1939.

– P-i. P.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *