”Uppseendeväckande besök i Åbo”

29. maaliskuun 2018 Lehdistö 0

Pitkänäperjantaina 29. maaliskuuta 1918 Turussa oli luettava eilistä lehteä. Tampereen suunnan taistelutilanteen ”paljastusten” lisäksi erikoiselta vaikutti, että Arbetet lipsautti sivulla 6 varsinaisen uutispommin: ”Enligt meddelanden från säker källa kommer käjsar Wilhelm II att inträffa i Åbo annandag påsk.” Toisin sanoen maailmanluokan mahtimies Saksasta saapuisi pian Turkuun ylimääräisellä junalla, ja hänen oli tarkoitus tarkastaa punaisen kaartin joukkoja peräti päiväkaupalla. Ilmeisen huolettomalle suurvallan keisarille järjestettäisiin tulopäivänä suuri punakaartin paraati Kauppatorilla kello neljältä iltapäivällä. Jos lehden lukijalla sattui olemaan kalenteri lähellä, hän näki, että uutisessa mainittu toinen pääsiäispäivä oli 1.4.1918. Tähän tuli palata.

– P. Raita


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *