Hetken hengähdystauko

30. maaliskuun 2018 Arki 0

Turussa ilmestyi lankalauantaina 30. maaliskuuta 1918 yksi sanomalehti eli tavallista paksumpi 12-sivuinen Sosialisti. Hiljaisen pääsiäisviikonlopun ajankuluksi lehti tarjosi sekä rohkaisua että ojennusta työväen vallankumouksen tekijöille. Useassa kirjoituksessa muistutettiin kurin merkityksestä ja uusista laeista, jotka koskivat myös punakaartilaisia. Eräänlaista kannustusta edustivat muistelma Vilppulan rintamalta ja uutistarina viattomasta työnväenyhdistyksen jäsenestä, jonka valkokaartilaiset olivat Savitaipaleella (lähellä Lappeenrantaa) raahanneet mökistään yöllä ja seipäillä rusikoineet hengiltä. Lehteen sisältyi myös kuvasarja ”Valoa ja Vapautta kohti!” työväen taistelun seuraavista vaiheista.

Monella riitti aikaa myös syventyä ilmoituksiin. Vigrenin liike Itäiselläkadulla (37 b) myi halvalla ”vähän likaantuneita, liinasia alusvaatenappeja”. Muuta myynnissä oli esimerkiksi valokuvauskone, moottorivene ja koulutettu poliisikoira. Nimimerkki ”8 henkeä” halusi ostaa purjeveneen. Mihin sillä oli tarkoitus suunnata?

– P-i. P.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *