Liian rauhallista?

31. maaliskuun 2018 Juhla, Lehdistö 0

Sunnuntaina 31. maaliskuuta 1918 Turussa ei ilmestynyt sanomalehteä. Vietettiin pääsiäissunnuntaita, kristityille Jeesuksen ylösnousemuksen juhlaa. Samaan aikaan sotatilanteesta saattoi aavistaa, että monien turkulaisten varsinainen kärsimysnäytelmä oli vasta alkamassa. Jos oli punaisten puolella tai näiden kanssa tekemisissä, koska kaupungista pitäisi lähteä turvallisemmille alueille? Mihin mennä, miten pakoon pääsi, mitä ottaa mukaan?

Saman päivän lehti Valkoinen Suomi, joka oli sodan valkoisen osapuolen Vaasassa toimitettu kaksisivuinen tilannekatsaus, tiedotti erityisesti Tampereella käytävän verisiä taisteluita. Julkaisua oli toki vielä mahdoton saada käsiinsä Turussa samoin kuin sen ruotsinkielistä sisarlehteä Det Vita Finland. Jälkimmäiselle Helsingistä saapunut matkustaja oli kuvannut punaisten hallitsemaa Etelä-Suomea, ja tämä oli kuullut vähän Turustakin: ”Punaisten sairaalan ylilääkärinä Turussa toimii muuan Axel Viklundin rautakaupan varastomies, joka aikoinaan on ollut vääpelinä Suomen sotaväessä.”

– P. Raita


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *