Aprillia!

01. huhtikuun 2018 Arki, Lehdistö 0

Koska Turussa ei ilmestynyt sanomalehteä maanantaina 1. huhtikuuta 1918, lukija varmaan kertasi tai muisteli Arbetet-lehden muutama päivä aiemmin (28.3.) ilmoittamaa jymyuutista Saksan keisarin Turun vierailusta. Aprillipäivän huomanneet turkulaiset lähtivät kenties muina miehinä kävelylle vilkaisemaan, keitä oli kerääntynyt Kauppatorille Vilhelm II:a ihmettelemään. Olivatko porvarit menneet halpaan?

Millaisen vastaanoton sai aprillipila? Sanomalehdistö tarjoaa jonkinlaisen vastauksen. Ajankohdan ilmapiiri ei varsinaisesti suosinut aprillausta tai sen ymmärtämistä. Arbetet-lehden ”uutinen” keisarin vierailusta tuli toistetuksi ilmeisesti vain suomen kielellä. Ensin ehti reilun kuukauden päästä Savotar, joka oli Kuopiossa kolme kertaa viikossa ilmestynyt kansallismielinen sanomalehti. Lehti käänsi (3.5.1918) ”mehevän uutisen” Turusta sanasta sanaan ja lisäsi loppuun jo sodan hävinneisiin punaisiin kohdistetun huudahduksen ”O, sancta simplicitas!” (Voi pyhä yksinkertaisuus!) Ainakin Wiipuri-lehti puolestaan toisti tämän uuden, Savotar-lehden uutistekstin kokonaisuudessaan 7.5.1918. Keisari Vilhelmin odotetun vierailun Turkuun mainitsi tunnettuna 17.5.1918 myös nimimerkki L. P., joka kirjoitti Uudessa Päivässä valheista ja valeuutisista (”Kuoleman synti”, s. 4), joita hän piti koko sota-ajan vaikeuksien tärkeimpänä aiheuttaja. Lehti oli Uuden Suomen julkaisema iltapäivälehti.

Joillekuille aprillipila jäi mieleen. Viiden vuoden kuluttua uutisoitiin Urjalassa otsikolla ”Ihmeellinen yhteensattuma.” Tiedonanto alkoi: ”Kuten tunnettua, tulee entinen Saksan keisari Vilhelm II olemaan juhlavieraana saapuvilla Tampereen valtauksen 5-vuotisjuhlallisuuksissa.” (Urjalan Sanomat 31.3.1923.) Eikä siinä kaikki, vaan keisarin ylimääräinen juna kohtaisi Urjalassa aamulla matkustajajunan, jolla toveri Lenin on ”loistovaunussaan” menossa kohti Turkua ja ulkomaita terveyttään hoidattamaan. Ylimääräisen junan vierailua Urjalassa juhlistaisi suojeluskunnan soittokunta ja Leniniä puolestaan tervehtisi köyhälistön lähetystö…

– P-i. P.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *