“Pysyyköhän pomon henki turvassa?”

09. huhtikuun 2018 Sota 0

Turussa alkoi tiistaina 9. huhtikuuta 1918 käydä ilmeiseksi, että punaisten valta oli kohta päättymässä. Vallanvaihdoksen jälkeen 13. huhtikuuta Turun Sanomat kertoi, että jo “maanantaista lähtien on kaupungin kaduilla näkynyt punakaartilaisten perheitä matkustushommissa. Varsinkin kaikki, jotka ovat olleet jonkunlaisessa johtajan asemassa: eri virastojen “komisariot” ja punakaartin päälliköt, komppaniapäällikköjä myöten ovat rientäneet pakoon. Toiset ovat ottaneet perheensä mukaan, mutta toiset lähteneet yksinään jättäen, usein kymmeneenkin henkeen nousevan perheensä tänne huoltajatta.”

Kristiinalainen sanomalehti Suupohjan Kaiku kertoi 9. huhtikuuta, että Turun kiistaton päällikkö William Lundberg (1886–1918) johti joukkojaan perusteellisen vartioinnin suojista. Lyhyessä artikkelissa “Kuinka punaista pomoa vartioidaan” lehti kertoi kuulleensa tietoja henkilöltä, joka oli käynyt Lundbergin puheilla:

“Taloa, jossa L. nykyisin asustaa, vartioi ulko-ovella 2 kunniavahtia ojennuksessa rappujen molemmilla puolilla. Sen jälkeen on kulettava viiden erikoisesti vartioidun huoneen läpi, joissa jokaisessa on esitettävä asiallisen lupalippu sisällepääsyyn. Kun sitte vihdoin päästään siihen kaikkein pyhimpään, seisoo siellä 30 punakaartilaista ojennuksessa ja aseellisena kuten kaikki toisetkin. Pysyyköhän pomon henki edes näinkään turvassa? Sopinee kysyä.”

– H. S-i


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *