Vakoiluosasto Kauppaopistolla, sähkeitä Tukholmasta

Valkoisten marssittua Turkuun sotilasesikunnan vakoiluosasto asettui Aurakadulla sijainneeseen Kauppaopistoon. Turun Sanomat julkaisi 16. huhtikuuta 1918 vakoiluosaston ilmoituksen, jossa pyydettiin punakaartilaisista tietoja, “joiden nojalla voidaan saada selvää heidän toiminnastaan, piilottamistaan aseista, juonitteluistaan joukkojemme selän takana y.m.”. Näyttää siltä, että “vapautuksen päivää” seurasi myös kireyden ja pelon ilmapiiri. Sota ei ollut päättynyt. Samassa lehdessä vihollisen kitkemistä Turun lähiseudulta kutsuttiin puhdistamiseksi.

Toisaalta Turku oli pitkän poikkeustilan jälkeen ottamassa askeleita kohti normaalia arkielämää. Lennätinyhteydet toimivat, ja viestejä saapui yhä enemmän myös siitä, mitä maailmalla tapahtui. Åbo Underrättelser seurasi erityisen tarkasti tapahtumia Ruotsissa, ja Tukholma oli lisäksi tärkeä linkki muualle maailmaan. Lehti julkaisi 16. huhtikuuta sarjan edellisenä yönä saapuneita sähkeitä: saksalaiset etenivät länsirintamalla, Pariisia pommitettiin keskeytyksettä, Viro ja Liivinmaa toivoivat liittymistä Saksaan, ja Ruotsissa kaikki elintarvikkeet olivat kortilla.

– H. S-i

 

 

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *