Sotilasparaati kauppatorilla

17. huhtikuun 2018 Arki, Politiikka 0

Keskiviikkona 17. huhtikuuta 1918 klo 10.45 lähtien järjestettiin Turun kauppatorilla sotilasparaati vallanvaihdon merkiksi. Paraatia tuli juhlistamaan Ahvenanmaan maaherra, eversti Hjalmar von Bonsdorff (1869–1945), jolla oli takanaan pitkä ura sotilaana. Hän oli palvellut Venäjän laivastossa vuodesta 1891 lähtien ja osallistunut sekä Japanin sotaan että ensimmäiseen maailmansotaan. Sisällissodan aikana hän oli Savon rintaman päällikkönä ja sittemmin Ahvenanmaan sotilaskuvernöörinä ja vt. maaherrana. Myöhemmin Bonsdorff oli muun muassa perustamassa kansallissosialistista Isänmaallista Kansanpuoluetta.

Seuraavana päivänä Uusi Aura julkaisi kuvan valkoisten paraatista. Joukot seisovat keskellä aukeaa, ja yleisöä on torin reunoilla sankoin joukoin. Lehden uutisessa arvioitiin, että liikkeellä olivat “tuhansiin, ehkäpä kymmeniintuhansiin nousevat ihmisjoukot”. Porilaisten marssi kaikui Turun keskustassa, pastori Nordman saarnasi suomeksi ja ruotsiksi ja lopulta Bonsdorff totesi:

“Miehelle ei liene mikään sen ihanampaa kuin saada taistella ja voittaa jalon ja oikean asian puolesta. Taistelu synnyttää velvollisuudentuntoa, uhrautuvaisuutta ja rohkeutta. Pojasta se tekee miehen, miehestä sankarin. Senvuoksi: eläköön taistelu, eläköön voitto, eläköön Suomi!”

Tämän jälkeen raikuivat eläköön-huudot ja tietysti Maamme-laulu.

– H. S-i


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *