Kipulista

25. huhtikuun 2018 Arki, Kuolema 0

Sanomalehdet julkaisivat säännöllisesti tietoja turkulaisten terveystilanteesta. Turun Sanomissa julkaistiin 25. huhtikuuta 1918 “kipulista”, mikä tarkoitti luetteloa kaupungissa ilmenneistä sairauksista ja kuolleisuudesta. Nyt tiedot julkaistiin 20. huhtikuuta päättyneeltä viikolta, mikä käytännössä tarkoittaa juuri valkoisen vallan ensimmäistä viikkoa.

Tautien kirjo oli keväällä 1918 moninainen. Listalla ovat muun muassa “vilutauti”, joka viittasi horkkaan tai malariaan, ja “kaularöhkä”, joka tarkoitti angiinaa. Liikkeellä oli niin flunssaa kuin influenssaakin, kuten aina keväisin, mutta erityisesti huomio kiinnittyy “äkilliseen suolikatarriin”, jota oli 22 tapausta 69:stä, eli yli kolmannes. Suolikatarri oli myös yleinen lasten sairaus ja kuolleisuuden syy.

Pahempaa oli kuitenkin tulossa. Kesäkuussa 1918 Suomeen rantautui espanjantauti, joka oli maailmanlaajuinen influenssaepidemia. Sen leviämistä ruokkivat ensimmäisen maailmansodan olosuhteet, ja tauti oli tuhoisa myös sisällissodan jälkeisillä vankileireillä.

– H. S-i

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *