Vappuaaton tunnelmia

30. huhtikuun 2018 Arki 1

Vuonna 1917 vappu oli muodostunut kaikkialla Suomessa työväestön valtavaksi voimannäytön päiväksi. Turun Urheilupuistoon oli kokoontunut jopa 30 000 työläistä kuuntelemaan vallankumouksellisia puheita.

Keväällä 1918 valkoiset kielsivät Turussa vapun viettämisen. On selvää, että juhlapäivän pelättiin aiheuttavan levottomuuksia. Uusi Aura ja Turun Sanomat julkaisivat kaupunginkomendantin tiedotuksen, jossa kiellettiin kaikki kansankokoukset toukokuun ensimmäisenä päivänä.

Vapunpäivä osui keskiviikolle, ja se julistettiin työpäiväksi kaikissa maan kannalta tärkeiksi katsotuissa tehtaissa ja laitoksissa. Poliisimestari kielsi lisäksi erikseen serpentiinin heittelemisen ja kadunkulmissa seisoskelun. Öinen ulkonaliikkumiskielto oli edelleen voimassa.

Lisäksi muistutettiin, että pääsy Sirkkalan kasarmiin perustettuun sotavankileiriin on ehdottomasti kielletty. Vankien tapaaminen tai ruoan vieminen ei ollut mahdollista.

– R-no


1 thought on “Vappuaaton tunnelmia”

  • 1
    mtjnie on 2.5.2018 Vastaa

    Erikoista, miten vapun vietto ja juhlan yleinen tarkoitus on muuttunut viimeisten vuosikymmenten aikana. Juontaakohan muutos juurensa valkoisten päätökseen kieltää vapun juhlinta ja kenties näin ollen muuttaa juhlan “kohderyhmää” hieman toisenlaiseksi. Nykyään vappu on nimittäin ennen kaikkea korkeakouluopiskelijoiden suosima tapahtuma, eikä sillä ole juurikaan tekemistä työväestön kanssa. Vallankumoukselliset puheet ja poliittiset tarkoitusperät ovat myös kadonneet käytännössä kokonaan juhlan vietosta, ja Taidemuseomäellä kuullaan yleensä esimerkiksi Turun yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtajan esittämä puhe. Olisi mielenkiintoista tietää enemmänkin, missä vaiheessa vapun vietto on muodostunut työväestön juhlistamasta perinteestä opiskelijoiden suosimaksi tapahtumaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *