“Halki synkän veen/ lipuu hiljalleen/ Seiliin soudetaan” laulaa Jenni Vartiainen Seilin historiaa kuvailevassa kappaleessaan. Viime viikolla Seilissä soudettiin jälleen, mutta ympäri!

Kenttätyötä tekeville tutkijoille ja kenttäaseman henkilökunnalle kesä on vuoden kiireisintä aikaa. Kesällä tehtävä työ on usein intensiivistä ja työajat eivät aina toimistotyöaikoja tottele. Intensiivistä työtä tasapainoittavat ja katkaisevat kuitenkin erilaiset tapahtumat, joita Seilissä on vuosien saatossa järjestetty useita. Yksi niistä on Saaristomeren tutkimuslaitoksen henkilökunnan ja tutkijoiden toimesta järjestetty Seilin ympärisoutukilpailu.

Joukkue Iso Jano lähdössä matkaan. Kuva vuodelta 1986, STL:n arkistoista.

Seilin ensimmäinen ympärisoutukilpailu järjestettiin vuonna 1981. Kilpailun alusta asti on noudatettu samoja sääntöjä: kilpailu järjestetetään joka vuosi heinäkuussa naisten viikon aikana. Soutajat lähtevät Seilin asemalaiturilta yhtä aikaa ja soutavat vastakkaisiin suuntiin. Veneessä saa olla ainoastaan kolme kilpailijaa kerrallaan ja joukkueiden tulee olla tasalukuiset sekä määrän että sukupuolen mukaan. Matkan aikana soutajia saa vaihtaa kaksi kertaa, postilaiturilla ja saaren pohjoiskärjessä. Kilpailun sääntöjen noudattamista valvovat kaksi kilpailijoiden hyväksymää tuomaria ja sääntöjen rikkojille tuomitaan ikuinen kilpailukielto Seilin ympärisoudussa. 1. palkintona on ikuisesti kiertävä, mutta saarella pysyvä pokaali, johon voittajajoukkueen numerotunnus (I tai II) tai nimi kaiverretaan. Hävinnyt joukkue taas sitoutuu täyttämään kannun jollakin samppanja- tai kuohuviinilaadulla.

Voittajajoukkue vuodelta1985. Kuva  STL:n arkistoista.

Soutukilpailut järjestettiin lähes vuosittain noin 26 vuoden ajan (1981–2007). Seilin avoimet ovet -päivien alettua vuonna 2007 soutukilpailut jäivät kuitenkin hiljalleen unholaan kun molempien tapahtumien järjestäminen heinäkuussa osoittautui liian haastavaksi. 10 vuoden jälkeen, keväällä 2017, tilanne Seilissä muuttui kun saaren ravintola-, majoitus- ja opastustoiminnan otti hoitaakseen palvelutuottaja Skärgårdskompaniet Oy. Samalla päärakennus, entinen mielisairaala, avautui ensi kertaa matkailijoille ja tarvetta avoimien ovien päiviin ei enää ollut. Aivan kuin kohtalon käskystä, laitoksen nuorempi henkilökunta löysi samoihin aikoihin tutkimuslaitoksen kaapeissa pölyttyneen palkintopokaalin ja uteliaisuus heräsi, mikä tämä on?  Seilissä jo pidempään työskenneiltä henkilöiltä asiaa tiedusteltuaan päätettiin soutukisat järjestää uudelleen ja mikäs sen osuvampaa kuin kilpailla saaren uutta tulokasta Skärgårdskompanietia vastaan, joka iloksemme tarttui innolla haasteeseen!

Kilpailupäiväksi valikoitui torstai 20.7. Kilpailuun osallistui yhteensä 15 henkeä ja kilpailua oli seuraamassa hyväntuulinen joukko mökkiläisiä, kenttäkurssilaisia, veneilijöitä sekä tutkimuslaitoksen ja Skärgårdskompanietin henkilökuntaa. Päivä oli alusta alkaen aurinkoinen ja soutajien onneksi myös vähätuulinen, vaikka matkan varrella molemmat joukkueet saivat nauttia myös enemmän tai vähemmän tahallaan aiheutetuista sivuaalloista.

Kilpailun alku lähenee. Vasemmalla keltaisissa tiimipaidoissaan tutkimuslaitoksen joukkue Iloiset meripunkit, joka sai kisaan kaivattua lisävahvistusta ja kannustusta Seilin maaselkärangattomien kenttäkurssin opiskelijoista. Oikealla lähtövalmisteluissa Skärgårdskompanietin joukkue Kielipuolet.

Kilpailu alkoi klo 18:00, jonka jälkeen joukkueet ampaisivat matkaan ennalta arvottuihin suuntiinsa. Matkaa takaisin maaliviivalle vielä 8 kilometriä.

Iloiset meripunkit -joukkueen taistelua pienoisessa vastatuulessa. Matkan edistymistä ei haitannut vastoinkäymiset kuten kaksien airojen katkeaminen, kiitos lähellä olleiden huoltojoukkojen ripeän toiminnan.

Seilin ympärisoutu-mestaruudesta tiukka ja jännittävä taistelu. Voittajajoukkue Iloiset meripunkit ei turhaan airoja läpsytellyt, sillä joukkue souti saaren ympäri huikealla ajalla 1:27.39. Hopealle tullut Kielipuolet joukkue jäi Iloisista meripunkeista vain  2 minuuttia ja selviytyi hienosti maaliin ajalla 1:29.36.

Tyytyväinen voittajajoukkue! Vas. ylhäällä Niko, Tommy, Joni ja Markus. Vas. alhaalla voittoskumppaa ja pokaalia pitelevätJasmin ja Katja. Molemmat joukkueet olivat suorituksistaan niin vaikuttuneita, että kilpailu pyritään ehdottomasti järjestämään ensi vuonna uudestaan!

Translation: Row row row your boat and make it all the way…around Seili island. For field station staff as well as researchers doing field work, summer months are the busiest time of the year. During these months, the work is intensive and office hours don’t always apply.  To balance the intensive work schedule, various events have been organized over the years by the people working in the research institute. One of these events is a rowing contest, where two teams compete to see who can row around the island of Seili the fastest. The rules are strict: the competition takes place in July during women’s week. The competition starts in Asemalaituri and the two teams will row in opposite directions. Each boat will contain 3 contestants at one time and the teams can change rowers two times, in the ferry quay and in the northern point of the island. The competition will have 2 judges and cheaters will be punished with a lifetime ban from the rowing competition. 1st prize is a cup where the name of the winning team will be engraved. The losing team will fill the cup with either champagne or bubbling wine of their choice.

The competition has a long and cherished history as it was organized almost annually between 1981 and 2007. In 2007, the Institute started to organize open house events during the women’s week, and the rowing content fell into oblivion as the task of organizing both events during the same week proved to be too laborious. In 2017, the accommodation, catering and guiding services of the Archipelago Research Institute were outsourced to the travel company Skärgårdskompaniet. Concurrently, the main building was opened to tourists. Thus, there was no need to organize an open house event anymore. At the same time, like a stroke of destiny, the younger generation of the Institute’s staff found the dusted cup from cupboards and curiosity arose, what is this? After consulting the senior members of the staff, a decision was made to organize the rowing contest at least once more. And that’s how everything began, a challenge to compete against the Institute’s staff was thrown to Skärgårdskompaniet, which eagerly rose to the challenge. The 8 kilometer race began on Thursday, July 20th at 6 pm. The Institute’s team won in a time of 1:27.39. Skärgårdskompaniet’s team was second in 1:29.36. Both teams were really impressed with their performance and thus the competition will definitely be organized again next year!