Arkistot kuukauden mukaan: huhtikuu 2016

Menestystä opinnäyteseminaarissa ja Hauskaa vappua!

Projektimme harjoittelija Ella Koivuniemi sai parhaan posterin palkinnon Turun yliopiston Biolääketieteen ja lääkekehitystieteen koulutusohjelman Terveydeksi! -opinnäytetyöseminaarissa. Seminaari järjestettiin   21.-22.4.2016. Ellan tutkielma käsitteli raskaana olevien naisten ravinnonsaantia. Ella kirjoittelee blogissa vähän myöhemmin tutkimuksen tuloksista.

Onnea Ella!

Raskaustutkimuksen väki haluaa samalla toivottaa kaikille tutkimuksen osallistujille sekä blogin seuraajille oikein mukavaa alkavaa kevättä ja Vappua!

Tulips

Sokeria säästeliäästi!

Lasten ja lapsiperheiden uudet ravitsemussuositukset kehottavat käyttämään sokeria enintään 10% päivittäisestä kokonaisenergiansaannista. Maidon, hedelmien, marjojen ja kasvisten sisältämä luontainen sokeri ei kuulu tähän. Keskiverto kaksivuotiaalle tämä tarkoittaa noin 2 ruokalusikallista sokeria ja viisivuotiaalle noin 2,5 ruokalusikallista päivässä, aikuiselle 3,5 ruokalusikallista; määrä täyttyy helposti tavanomaisista ruuista.

4499149869_76358bb973_n

Vain osa päivittäisestä sokerista tulee ruokiin kotona valmistuksen aikana lisätystä sokerista. Suurimman osan sokerista lapset saavat mehujen, jogurttien, makeutettujen maitovalmisteiden (kuten jäätelö), leivonnaisten, keksien ja karkkien mukana. Tutkimusten mukaan 2-6 vuotiaat lapset saavat energiastaan noin 12-14 prosenttia sokerista, mikä on liikaa. Usein toistuva ja liiallinen sokerinkäyttö aiheuttaa nimittäin hammaskariesta ja samalla heikentää lapsen ruokavalion ravintoainetiheyttä, eli vähentää muiden, hyödyllisempien ravintoaineiden osuutta ravinnosta.

Sokerin määrää lapsen (ja koko perheen) ruokavaliossa voi vähentää kiinnittämällä huomiota kotiin ostettavien elintarvikkeiden laatuun: maitovalmisteet sisältävät yllättävän paljon sokeria, joten suosi maustamattomia tai vähemmän sokeria sisältäviä jogurtteja, rahkoja ja viilejä. Valitse myslejä ja muroja, jotka sisältävät sokeria enintään 16g/100g (ei siis suklaa- ja hunajamuroja tai muromysliä), ja osta kotiin pienempiä pakkauksia esimerkiksi keksejä ja karkkeja. Myös täysmehut sisältävät paljon sokeria, yhtä paljon kuin limsat! Mehut, limsat, karkit ja keksit eivät siis kuulu jokapäiväiseen ruokavalioon, vaan niiden käyttöön on syytä asettaa rajat lapsille, ja aikuisillekin. Vanhemmat näyttävät syömisen mallin lapsille, ja kohtuuden rajat on hyvä opetella yhdessä.

Lähde: Syödään yhdessä -ruokasuositukset perheille

Kuva: stocksnap.io

Leikki-ikäisen sopivat ruoka-annokset

vadelmat

Aikuisten terveyttä edistävät ruokavalinnat on ehkä helppo mieltää omien kokemusten pohjalta. Sopiva ruokamäärä eli energiamäärä löytyy, kun käy vaa’lla silloin tällöin ja huomaa painon pysyvät sopivissa lukemissa. Entä leikki-ikäinen lapsi, mitä ja millaisia ruokamääriä hänen tulisi syödä?

Lapsen normaali kasvu on paras riittävän ravinnon saannin mittari. Energian tarve on yksilöllistä riippuen monista tekijöistä, joista yksi on liikkumisen määrä. Keskimääräiset leikki-ikäisen suositeltavat ruokamäärät antavat kuitenkin jotakin käsitystä lapsen tarvitsemasta ruokamäärästä. Monipuolisesta ja riittävästä ruokailusta lapsi saa tarvitsemansa ravintoaineet, hyvät rasvat, proteiinit, vitamiinit ja kivennäisaineet. D-vitamiinia lapsi tarvitsee ravintolisänä koko lapsuuden.

Leikki-ikäisen ruoka-aineiden käyttösuositukset:

  • Kasvikset, marjat ja hedelmät: 5 annosta/vrk
  • Palkokasvit: viikoittain
  • Peruna: keitetty peruna, satunnaisesti rasvaiset perunaruuat
  • Viljavalmisteet ja viljalisäkkeet: n. 4 annosta/vrk
  • Nestemäiset maitovalmisteet: 4 dl/vrk
  • Juusto: 1 viipale/vrk
  • Kala: 2-3 ateriaa/vko
  • Siipikarja: väh. 2-3 ateriaa/vko
  • Punainen liha, lihavalmisteet ja makkara: alle 250g/vko
  • Kananmuna: (2-3 kpl/vko)
  • Öljy/kasvimargariinit: 5-2 rkl tai 4-6 tl/vrk
  • Pähkinät ja siemenet: 15 g/vrk

Lähteet: Syödään yhdessä -ruokasuositukset perheille

Kuva: stocksnap.io

Lautasmalli haltuun

Muistatko lautasmallin kouluvuosilta? Miten se menikään… puoli lautasellista kasviksia, neljäsosa perunaa, riisiä tai pastaa ja neljäsosa lihaa, kalaa ja kanaa. Kyllä, sama malli on edelleen todettu hyväksi – toteutuuko se sinun ja lapsesi ruokavaliossa?

Lautasmalli on lapsenkin helppo oppia ja aterian kokoamista lautasmallin mukaan voidaan yhdessä harjoitella, vaikka joka päivä. Lautasmalli auttaa kokoamaan täysipainoisen aterian. Ateriaa täydennetään vielä täysjyväleivällä, kasvimargariinilla sekä ruokajuomalla.

Aikuisten tehtäväksi jää sopivien aterian ainesten hankkiminen ja tarjolle laittaminen. Tähän lapsikin voi osallistua omien kykyjensä mukaan. Kaupassa kannattaa tarkastella pakkausmerkintojä, erityisesti rasvan ja suolan määrää. Myös sydänmerkki auttaa elintarvikkeiden valinnassa. Sydänmerkki kertoo tuoteryhmässään rasvan laadun ja määrän sekä sokerin, suolan ja kuidun kannalta paremman elintarvikkeen valinnan. Kaupan hevi-osastolta kannattaa aineksia kerätä ostoskärryyn runsaasti, vaikka pakkausmerkintöjä ei tältä osastolta juuri löydykään!

15800083686_2605d81878_n

Lähde: Syödään yhdessä -ruokasuositukset lapsiperheille

Kuva: www.flickr.com