Lasten ja lapsiperheiden uudet ravitsemussuositukset kehottavat käyttämään sokeria enintään 10% päivittäisestä kokonaisenergiansaannista. Maidon, hedelmien, marjojen ja kasvisten sisältämä luontainen sokeri ei kuulu tähän. Keskiverto kaksivuotiaalle tämä tarkoittaa noin 2 ruokalusikallista sokeria ja viisivuotiaalle noin 2,5 ruokalusikallista päivässä, aikuiselle 3,5 ruokalusikallista; määrä täyttyy helposti tavanomaisista ruuista.
Vain osa päivittäisestä sokerista tulee ruokiin kotona valmistuksen aikana lisätystä sokerista. Suurimman osan sokerista lapset saavat mehujen, jogurttien, makeutettujen maitovalmisteiden (kuten jäätelö), leivonnaisten, keksien ja karkkien mukana. Tutkimusten mukaan 2-6 vuotiaat lapset saavat energiastaan noin 12-14 prosenttia sokerista, mikä on liikaa. Usein toistuva ja liiallinen sokerinkäyttö aiheuttaa nimittäin hammaskariesta ja samalla heikentää lapsen ruokavalion ravintoainetiheyttä, eli vähentää muiden, hyödyllisempien ravintoaineiden osuutta ravinnosta.
Sokerin määrää lapsen (ja koko perheen) ruokavaliossa voi vähentää kiinnittämällä huomiota kotiin ostettavien elintarvikkeiden laatuun: maitovalmisteet sisältävät yllättävän paljon sokeria, joten suosi maustamattomia tai vähemmän sokeria sisältäviä jogurtteja, rahkoja ja viilejä. Valitse myslejä ja muroja, jotka sisältävät sokeria enintään 16g/100g (ei siis suklaa- ja hunajamuroja tai muromysliä), ja osta kotiin pienempiä pakkauksia esimerkiksi keksejä ja karkkeja. Myös täysmehut sisältävät paljon sokeria, yhtä paljon kuin limsat! Mehut, limsat, karkit ja keksit eivät siis kuulu jokapäiväiseen ruokavalioon, vaan niiden käyttöön on syytä asettaa rajat lapsille, ja aikuisillekin. Vanhemmat näyttävät syömisen mallin lapsille, ja kohtuuden rajat on hyvä opetella yhdessä.
Lähde: Syödään yhdessä -ruokasuositukset perheille
Kuva: stocksnap.io