Lempeä tuuppaus parempiin valintoihin

Englannin kielellä ”nudge” tarkoittaa tönäisyä tai tuuppausta, mutta tieteellisissä piireissä nudging – ilmiöllä tarkoitetaan valintojen ohjausta terveellisempään, kestävämpään tai muuten parempaan suuntaan pienillä ja huomaamattomilla konsteilla, rajoittamatta valinnan vapautta ja yksilön tunnetta päätösvallasta. Käytöstutkijat ja psykologit ovat perehtyneet tähän tuuppaamisen periaatteeseen niin liiketalouden kuin kestävän kehityksen näkökulmista, mutta pienestä tuuppauksesta voi olla iloa myös lapsiperheen ruokailussa ja terveellisten elämäntapojen edistämisessä.
Ympäristötekijät vaikuttavat valintoihimme huomaamattamme jatkuvasti, eikä neutraalisti suunniteltua ympäristöä ole olemassakaan. Tuuppaus perustuukin sosiaalisen, psykologisen sekä fyysisen ympäristömme muokkaamiseen siten, että teemme huomaamattamme parempia valintoja. Esimerkiksi suunnittelemalla ruokailutilanteen ympäristötekijät oikein, voi lasta ohjata kohti terveellisiä valintoja rajoittamatta ruoka-aineita, parantaen samalla lapsen itseluottamusta.
Ruokailuun liittyvää tuuppausta on viime vuosina tutkittu erilaisilla koejärjestelyillä ympäri maailmaa, ja moni tuuppaus-tekniikka on helppo toteuttaa myös arjessa. Esimerkiksi kasvisten ja kokojyväviljatuotteiden syömistä voi edistää tuuppauksen avulla. Tuuppausta voikin hyödyntää muotoilemalla vihanneksista lautaselle kasvot tai leikkaamalla ruisleipäpalan sydämen tai puun muotoiseksi, jolloin terveellinen vaihtoehto muuttuu hauskaksi ja kiinnostavaksi. Hollantilaistutkimuksessa todettiinkin, että lapset valitsivat hauskan muotoisen kokojyväleivän useammin kuin tavalliseen muotoon leivotun vaalean sämpylän.
Eräässä tutkimuksessa havaittiin myös, että vihannesten ja hedelmien kuvat astioissa saivat lapset syömään enemmän hedelmiä ja vihanneksia, verrattuna samoihin ruokiin tarjottuna tavallisilta, yksivärisiltä astioilta. Ruokapöydän kattamisessa kannattaa siis hyödyntää tuuppausta! Astioiden houkuttelevuus ei tosin ole ainoa kikka kattauksessa. Tyypillisesti terveyttä edistäviä ruokia valitaan todennäköisemmin, jos ne ovat helpommin saatavilla kuin epäterveelliset vaihtoehdot. Siksi esimerkiksi kasvikset kannattaa ruokapöydässä laittaa lapsen lähettyville, tai asettaa hedelmät keittiössä lapselle sopivalle korkeudelle terveellisiksi välipaloiksi.
Kun arjen tilanteita ja ympäristöä pohtii uudesta näkökulmasta, voi monia asioita muuttaa helposti tuuppauksen periaatteen mukaisiksi. Ihmisen mieli on helposti juksattavissa, ja siksi tuuppaus onkin tehokas keino terveyttä edistävien tottumusten kehittämisessä.

Lähteet:
van Kleef E, Vrijhof M, Polet IA, Vingerhoeds MH, de Wijk RA. Nudging children towards whole wheat bread: a field experiment on the influence of fun bread roll shape on breakfast consumption. BMC Public Health. 2014 Sep 2;14:906
Bucher T, Collins C, Rollo ME, McCaffrey TA, De Vlieger N, Van der Bend D, Truby H, Perez-Cueto FJ. Nudging consumers towards healthier choices: a systematic review of positional influences on food choice. Br J Nutr. 2016 Jun;115(12):2252-63.
Sharps MA, Thomas E, Blissett JM. Using pictorial nudges of fruit and vegetables on tableware to increase children’s fruit and vegetable consumption. Appetite. 2020 Jan 1;144:104457. doi: 10.1016/j.appet.2019.104457. Epub 2019 Sep 13.
Kuvalähde: Pexels.com, https://www.pexels.com/photo/funny-face-created-by-assorted-sliced-fruits-on-plastic-plate-6489567/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *