Ylipainon esiintyvyys on lisääntynyt ympäri maailman. USA:ssa ja monissa Euroopan maissa 20-40 % raskaana olevista on ylipainoisia ja monille kertyy painoa liikaa raskausaikana. Myös joka kolmas Tyksissä synnyttävä äiti on ylipainoinen (BMI ≥ 25 kg/m2) ja n. 13 prosenttia on lihavia (painoindeksi on ≥ 30 kg/m2) ennen raskautta.
Äidin ylipaino voi haitata sekä äidin että vauvan terveyttä. Äidin ylipaino voi lisätä keskenmenon ja kohtukuolemien riskiä jopa kaksinkertaiseksi. Ylipainoisilla esiintyy myös merkitsevästi normaalipainoisia enemmän raskaudenaikaisia verenpaineongelmia ja ennenaikaisia synnytyksiä.
On myös todennäköisempää, että ylipainoiselle äidille syntyy raskausviikkoihin nähden suurikokoinen (makrosominen) lapsi. Lapsen makrosomia voi aiheuttaa ongelmia synnytyksen kulussa sekä äidille että lapselle ja esim. keisarileikkausta tai imukupilla avustamista tarvitaan useammin. Syntyvillä vauvoilla on myös enemmän valohoidon tarvetta kellastumisen vuoksi ja verensokeri laskee joskus liian alhaiselle tasolle. Äidin ylipaino raskausaikana myös ohjelmoi lapsen terveyttä pitkällä aikavälillä ja saattaa lisätä esimerkiksi lapsen ylipainoisuutta tai diabetesriskiä myöhemmässä elämässä.
Ylipainoon liittyy myös suurentunut riski sairastua raskausdiabetekseen. Sairastumiseen vaikuttavat tietenkin myös perintötekijät, mutta myös liiallinen painonnousu raskausaikana voi aiheuttaa raskausdiabeteksen puhkeamisen. Raskausdiabeteksen aiheuttamat riskit sikiölle ovat hyvin samankaltaisia kuin ylipainonkin ja ne liittyvät pääosin huonoon sokeriaineenvaihduntaan.
Hyvä puoli asiassa on se, että näihin riskeihin pystyy itse vaikuttamaan! Terveellisellä ravitsemuksella ja liikunnan lisäämisellä raskausaikana on todettu olevan suotuisia vaikutuksia sekä äitien painonnousuun että sokeriaineenvaihduntaan. Erityisesti ravitsemusohjauksella on ollut merkitseviä vaikutuksia edellä mainittujen lisäksi myös äitien verenpaineeseen ja ennenaikaisten synnytysten määrään. Keskeistä ravitsemussuosituksissa on ateriarytmin säännöllisyys, annoskokojen kohtuullisuus, sokerin käytön vähentäminen, kuidun lisääminen sekä kovan rasvan välttäminen.