Osallistuimme kolmen tutkimusryhmämme jäsenen voimin The 26th European Congress on Obesity -tutkimuskongressiin Glasgowssa, Skotlannissa, huhti-toukokuun vaihteessa. Lihavuustutkimus oli edustettuna tapahtumassa monipuolisesti, aina solutason mekanismien tutkimuksesta elintapatutkimukseen saakka. Päivisin ohjelmassa oli eri tutkimusaihepiireihin keskittyviä sessioita, joissa saattoi olla mukana niin tuloksiaan esitteleviä tutkijoita, kutsuttuja luennoitsijoita kuin potilasedustajiakin. Lisäksi iltaisin pidettiin posterisessioita uusista tutkimuksista. Niissä pääsivät kaikki tutkimusryhmämme edustajatkin esittelemään omien töidensä tuloksia.
Nuorille tutkijoille oli mahdollisuus hakea kongressin ajaksi ilmaista majoitusta nuorisohostellista. Hostellilla oli hauskaa tutustua eri yliopistoista ja maista tuleviin tutkijoihin, minkä lisäksi joka aamu oli tarjolla hyvin täyttävä skotlantilainen aamiainen. Kävelymatka suuren Kelvingrove Parkin ja kantakaupungin läpi kongressikeskukselle oli piristävä. Mitä Glasgow’hun ehti tapahtuman ohella tutustua, se vaikutti ystävälliseltä kaupungilta, jonka katukuva oli kiinnostava sekoitus vanhaa ja modernia.
Minulle kongressimatka oli ensimmäiseni, sillä teen tutkimusta lääketieteen syventävien opintojen projektina. Olen tarkastellut E-terveys -tutkimuksemme kyselyaineistoa, ja laskenut sen perusteella tutkittavien naisten ravinnon laatua sekä fyysistä aktiivisuutta mittaavia indeksejä alku- ja loppuraskaudessa. Selvitämme ravinnon laadun ja liikunnan muutoksia raskausaikana sekä niiden yhteyksiä esimerkiksi ylipainoon ja raskausdiabetekseen. Tutkimusta tehdessäni olen kokenut joitakin tuskaisia hetkiä tilastotieteen parissa, mutta enimmäkseen projekti on ollut palkitseva. Englanninkieleni on kehittynyt harppauksittain, ja mielenkiintoiset tulokset ovat kannustaneet jatkamaan työtä eteenpäin. Lihavuustutkimuksen kongressissa aihepiiriin pääsi tutustumaan entistä tarkemmin.
Ella Muhli