Ruoka raskausaikana


image6

Raskauden aikana tarvitaan vain vähän lisäenergiaa, mutta monien ravintoaineiden tarve kasvaa. Ravintoaineita tarvitaan sikiön kudosten kasvuun sekä istukan, kohdun tms. kasvuun. Äidille kertyy myös rasvavarastoja, joilla valmistaudutaan synnytyksen jälkeiseen aikaan ja vauvan ruokintaan rintamaidolla. Koska energiaa tarvitaan vain hivenen enemmän ja lähinnä vasta loppuraskaudessa, turvataan lisääntynyt vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve ruokavalion ravintoainetiheyttä nostamalla. Tällä tarkoitetaan sitä, että syödään sellaisia elintarvikkeita, joista saa runsaasti suojaravintoaineita, kuten kasviksia, marjoja ja hedelmiä tai vähärasvaisia maitovalmisteita sekä täysjyväviljavalmisteita ja syödään vain harvoin ja pienissä määrin energiapommeja, kuten leivonnaisia, suklaata tai vaikkapa kermaperunoita. Sopivaa painonnousua raskauden aikana seurataan säännöllisesti neuvolassa, joten sen mukaan voi säätää syödyn ruuan määrää. Ravinnon laatuasiat on hyvä laittaa kuntoon mielellään jo ennen raskautta, mutta viimeistään raskauden alkuvaiheessa.

Raskauden aikana tästäkin blogista jo tutuksi tullut ruokavalio riittää pitkälle. Odottava äiti ja sikiö saavat tyydytettyä ravintoaineiden tarpeensa, kun äiti syö monipuolista ruokavaliota. Foolihappolisä tulisi olla käytössä jo ennen raskautta ja raskausaikana otetaan käyttöön vielä D-vitamiinilisä. Suositeltava määrä D-vitamiinia ravintolisänä on 10 mg per päivä. Tämä on sopiva määrä raskauden ajan tarpeeseen ja valmisteen rinnalla saadaan D-vitamiinia ravinnosta mm. kalasta, kananmunasta ja D-vitamiinilla täydennetyistä nestemäisistä maitovalmisteista ja levitteistä. Odottava äiti saattaa tarvita myös kalsium- tai rautalisän, mutta näiden käytöstä ravintolisänä on hyvä keskustella neuvolassa. Rautalisä aloitetaan vasta hemoglobiinimääritysten perusteella. Raskauden aikana hemoglobiini laskee veren tilavuuden kasvun seurauksena. Rautalisä on tarpeen vasta, jos alkuraskaudessa hemoglobiinitaso laskee alle 110 g/l ja myöhemmin raskaudessa alle 100 g/l. Ruuasta rautaa saa hyvin lihasta, mutta myös ruisleivästä, pavuista, herneistä ja tummanvihreistä kasviksista. Kasvikunnasta saatavan raudan imeytymistä tehostaa C-vitamiinipitoisen ruuan nauttiminen samaan aikaan.

Dvitamiini

Kirjallisuus: Syödään yhdessä -ruokasuositukset lapsiperheille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2016.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *