Lapsiperheiden uudet ravitsemussuositukset, osa 3

Ruokatottumuksia oppimaan

Luonnostaan pieni lapsi pitää makeista ruuista ja kavahtaa esimerkiksi joidenkin kasvisten karvautta tai ylipäätään uusien ruokien maistelemista. Uusia ruokatottumuksia oppii kuitenkin parhaiten juuri pienenä. Lapsen rohkaisu ja myönteisen palautteen antaminen pienistäkin edistysaskelista, vaikkapa uuden kasviksen tunnustelu tai maistaminen, edistävät makumieltymysten laajentumista. Usein maistamiskertoja tarvitaan useita ennen kuin ruuasta tulee tuttua. Makumieltymykset opitaan varhain, joten tähän kannattaa aikuisten panostaa.

Ruokatottumukset kehittyvät myönteisissä ruokailutilanteissa, perheen kanssa yhdessä seurustellen ruokapöydän ääressä, kun tv on kiinni ja tabletti laitettu sivuun. Ruualla palkitseminen, lohduttaminen tai uhkailu voivat jopa johtaa pulmalliseen syömiskäyttäytymiseen. Kokeile muita palkitsemiskeinoja kuin ruokaa, vaikkapa halausta tai kivaa yhdessä oloa.

Myös ruokalistan suunnittelu ja ruuan valmistaminen ovat osa prosessia, jossa lapsi oppii tapoja, asenteita ja arvoja ruokaan liittyen. Ota lapsi mukaan! Hän voi valmistella ateriaa, vaikkapa pestä kasviksia tai pilkkoa niitä omien taitojensa mukaan. Yhdessäolo on tärkeää.

Voit miettiä vanhempana, isovanhempana tms. millainen roolimalli sinä olet lapselle? Syötkö sinä kasviksia monipuolisesti, luetko päivän lehteä ruoka-aikaan, onko sinulla karkkipäivä, tai muistitko sanoa kiitos aterian päätteeksi.

Lapset syövät mistä pitävät – pitävät siitä mikä on tuttua – tutuksi tulee se mitä tarjotaan usein

Kasvikset tutuksi:

  • Tarjoa kasviksia lapselle häntä kiinnostavassa muodossa ja tunnistettavina paloina
  • Anna lapsen itse valita kaupassa mieluisat kasvikset ja hedelmät
  • Ota lapsi mukaan salaattien ja raasteiden tai hedelmäsalaatin tekoon
  • Tarjoa eri värisiä kasviksia, raakana ja kypsennettyinä
  • Lähde lapsen kanssa marjametsään

 

Aiheeseen ja lapsen makumieltymyksistä liittyvä uutinen julkaistiin myös Helsingin Sanomissa tänään.

kasvikset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *