Lapsiperheiden uudet ravitsemussuositukset, osa2

Koko perhe syömään yhdessä

Perheen yhteiset ateriat yhdistävät perhettä ja mukava yhdessäolo kehittää samalla lapsen ruokatottumuksia. Harrastusten ja töiden lomassa perheen arki voi pirstaloitua ja aikaa yhteisille aterioille ei saatakaan löytyä. Ajan varaaminen yhteisille aterioille ja säännöllinen syöminen kuitenkin edistävät hyvän ruokavalion toteutumista koko perheessä. Jos ruokavälit ovat pitkiä, voi syömisestä tulla hallitsematonta napostelua. Tämän tyyppinen ruokailu on yhdistetty lisääntyneeseen lihomisen alttiuteen. Sopiva aterioiden väli on 3-4 tuntia eli 4-6 ateriakertaa päivässä. Näin ruokaillessa annoskoot pysyvät paremmin kohtuullisena ja ateriat monipuolisena.

Välipalalla on väliä

Uusissa suosituksissa annetaan vinkkejä tilanteisiin, jolloin säännöllinen ruokailu ei onnistu. Esimerkiksi, jos vapaapäivänä lounas ja päivällinen yhdistyvät yhdeksi ateriaksi, tarjotaan kuitenkin lapselle välipaloja tutussa rytmissä. Jos arkipäivällinen siirtyy vaikkapa harrastuksen vuoksi myöhemmäksi, on välipala tarpeen. Lapsen, ja miksei aikuisenkin, välipalojen laatu on tärkeää. Kasvikset, marjat, hedelmät, täysjyväviljainen leipä kasvimargariinilla, rasvattomat maitovalmisteet ja pähkinät sopivat välipalalle hyvin. Janojuomaksi sopii vesi ja ruokajuomaksi rasvaton maito tai piimä. Sokeroidut juomat voi hyvin jättää hankkimatta, ja hammasterveyden näkökulmasta satunnaisesti käytettynä mehut tms. on paras nauttia aterian yhteydessä.

Hyvän ruokavalion voi koostaa monella tapaa. Monipuoliset ja terveelliset ruoka-aineet luovat hyvän pohjan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *