Liikunta raskausaikana

Raskaus ei ole este harrastaa liikuntaa samoin kuin on aikaisemminkin tottunut harrastamaan ja monet liikuntamuodot, kuten kävely, juoksu, pyöräily, uinti, soutu, hiihto, luistelu, suuriin lihasryhmiin kohdistuva aerobic, tanssi ja kuntosaliharjoittelu, sopivat raskaudenaikaiseksi liikunnaksi. Raskausaikana ei kuitenkaan pitäisi harrastaa lajeja joissa vatsaan kohdistuu kovia tärähdyksiä, kuten esimerkiksi ratsastus tai kamppailulajit, sillä niistä voi olla haittaa raskauden normaalille kululle. Jos lajivalinta askarruttaa, kannattaa asiasta keskustella neuvolassa.

Raskausaikana voi myös aloittaa uuden, säännöllisen liikuntaharrastuksen, sillä se on hyvä hetki tarkastella omia elintapojaan ja mahdollisesti edistää omaa ja lapsen terveyttä tekemällä myönteisiä muutoksia niihin. Raskaudenaikaisen liikunnan on osoitettu ylläpitävän ja parantavan äidin verenkierto- ja hengityselimistön kuntoa ilman että siitä olisi haittaa sikiön ja lapsen terveydelle. Terveen äidin liikunta raskausaikana ei lisää ennenaikaisia synnytyksiä, sektioiden määrää tai vaikuta lapsen Apgar-pisteisiin. Päinvastoin, ennen raskautta aloitettu säännöllinen liikunta, joka jatkuu raskauden aikana kohtalaisella tai pienellä rasitustasolla saattavat vähentää äidin liiallista painonnousua ja raskausdiabeteksen vaaraa sekä sikiön liikakasvua parantamalla äidin sokeriaineenvaihdunnan tasapainoa raskausaikana. Liikunta saattaa myös vähentää mm. raskauteen liittyvää ummetusta, väsymystä, masennusta ja turvotusta. Raskauden jälkeen liikunta auttaa myös palautumaan painossa raskautta edeltävälle tasolle.

Liikuntaa suositellaan harrastettavan raskauden aikana päivittäin, ainakin viitenä päivänä viikossa noin 30 minuuttia kerrallaan. Jos raskauteen kuitenkin liittyy ongelmia, kuten esimerkiksi riski ennenaikaisesta synnytyksestä, kohdunkaulan heikkous tai sikiön kasvun hidastuma, silloin liikuntaa ei suositella harrastettavaksi.

Liikunnan määrä vähenee ja kevenee luonnollisesti vatsan kasvaessa, mutta jos raskaus etenee ilman komplikaatioita, voit hyvin jatkaa säännöllistä, kevyttä liikuntaa ihan raskauden loppuun asti omia tuntemuksiasi seuraten.

Voit lukea lisää aiheesta Terveysportista tai Potilaan lääkärilehden artikkelista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *