Paljonko kehossasi on rasvaa ja lihasta? Kehonkoostumusmittaus uudella laitteella

Olivia

Mistä kehomme koostuu…?

Kehomme sisältää rasvaa ja rasvatonta kudosta. Rasvaton kudos koostuu lihaksista, vedestä, luustosta ja sisäelimistä. Elävien ihmisten kehon koostumusta ei voida mitata suoraan, vaan kehon koostumuksen arviointia varten on mitattava jokin kehon ominaisuus, esimerkiksi kehon tilavuus. Näistä tuloksista saadaan laskettua kehon koostumus.

Raskausdiabetes ja Ravinto –tutkimuksessa kehonkoostumus mitataan BOD POD –kehonkoostumuslaitteella, joka on ainoa laatuaan Suomessa. Muualla maailmassa laitteisto on käytössä mm. tutkimuksissa, sairaaloissa ja urheilijoiden valmennuksessa. Mittaus kestää ainoastaan 5 minuuttia ja on täysin turvallinen myös raskaana oleville ja lapsille.

Mikä on BOD POD-kehonkoostumusmittaus…?

BOD POD-kehonkoostumuslaite mittaa kehon tilavuuden ja painon. Näiden avulla saadaan kehon tiheys, josta edelleen %-osuudet kehon rasvalle ja rasvattomalle kudokselle. Mittauslaite näyttää vähän avaruuskapselilta, mutta se on vuosien tutkimus- ja kehitystyön tuloksena syntynyt laitteisto. Mittaus on mitattavan näkökulmasta helppo suorittaa ja se antaa luotettavan kuvan kehon koostumuksesta. Mittauksen luotettavuutta parantaa se, että mittaus suoritetaan tiettyjä periaatteita noudattaen. Esimerkiksi pari tuntia ennen mittausta tulee olla syömättä ja juomatta, ja hiukset peitetään uimalakin alle.

Mitä arvoja mittauksesta saa…?

BOP POD-tulos kertoo henkilön painon, kehon rasvaprosentin ja rasvan massan.

Kehon rasvaprosentti ilmoittaa rasvan määrän prosentteina koko kehon painosta. Rasvaprosenttiin vaikuttavat monet tekijät, kuten sukupuoli, perimä, ylipaino, aineenvaihdunta sekä liikunta- ja ruokavaliotottumukset. Rasvaprosentti on parempi mittari ylipainon arviointiin kuin painoindeksi, sillä jälkimmäinen sisältää tiettyjä oletuksia lihasten kunnosta. Esimerkiksi jos lihaskunto on heikko, painoindeksi voi näyttää normaalipainoa, vaikka rasvaprosentti onkin suurentunut.

Normaali kehon rasvaprosentti naisilla on noin 22-30%, miehillä luku on alhaisempi. Naisen suurempi rasvamäärä, joka edelleen lisääntyy raskauden aikana, on tarkoituksenmukainen varsinkin imetyksen kannalta.  Raskauden aikana saatavia tuloksia tulkitaankin varovaisemmin, mutta synnytyksen jälkeen menetelmällä voi näppärästi seurata painon muutosta.

2 thoughts on “Paljonko kehossasi on rasvaa ja lihasta? Kehonkoostumusmittaus uudella laitteella

 1. Hei, kiitos hyvästä artikkelista, missä Suomessa on tämä PodBod käytössä?
  Kaikkea hyvää, Kati Koskela

  1. Hei Kati!

   Tämä kehonkoostumuksen mittaukseen käytettävä Bod pod -laite on täällä Turun yliopistolla ja Tyksillä tutkimuskäytössä.

   Yst. terv. Noora Houttu, FM, väitöskirjatutkija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *