Ravintoaineet raskauden tarpeisiin ruuasta

image4

Raskauden aikana tarvittavien vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve saadaan tyydytettyä monipuolisella ja vaihtelevalla ruualla. Vain foolihappoa ja D-vitamiinia tarvitaan purkista ravintolisänä. Kalsiumia, rautaa ja jodia saatetaan tarvita valmisteena, jos näiden ravintoaineiden saanti ruokavaliosta on vähäistä, tai verestä mitattu hemoglobiinimittaus on matala. Jos ruokavalio on hyvin yksipuolinen tai niukka, raskauspahoinvointi on voimakasta tai sikiöitä on useampi kuin yksi, voidaan ruokavaliota tukea vitamiini- ja kivennäisainelisillä. Valmisteita, joissa on samoja vitamiineja tai kivennäisaineita ei tulisi käyttää päällekkäin. Käyttää ei pitäisi myöskään A-vitamiinia sisältäviä valmisteita. Hyvin suurina annoksina A-vitamiini voi aiheuttaa sikiövaurion.

Ruokavalinnoilla on mahdollista turvata riittävä ravintoaineiden saanti raskauden tarpeisiin:

Kasvikset, marjat ja täysjyvävilja      → kuitua, rautaa ja foolihappoa

Liha ja kala    → rautaa

Maitovalmisteet (5-6 dl/pvä vähärasvaisina ja vähäsokerisina, muutama siivu juustoa)           → kalsiumia, D-vitamiinia ja jodia,

Kala    → D-vitamiinia, hyvälaatuisia rasvoja, jodia

Kasviöljyä        → hyvälaatuisia rasvoja

 

Kirjallisuus: Syödään yhdessä -ruokasuositukset lapsiperheille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2016.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *