Uudet suomalaiset ravitsemussuositukset ilmestyivät! Mitä ruokavalintoja raskaana olevalle?

ruokakolmio_teksteilla_iso_webUudistunut ruokakolmio antaa vinkkejä ruokien valintaan. Ruokakolmio seisoo vahvalla jalustallaan: kasviksia, hedelmiä ja marjoja olisi hyvä syödä useita kertoja päivässä monessa muodossa. Puoli kiloa päivässä saattaa kuulostaa paljolta, mutta tämä tulee itse asiassa täyteen verrattain helposti. Pari hedelmää, marjoja puurossa sekä raastetta, salaattia ja lisäkekasviksia aterioilla. Juurekset sopivat mukavaksi rouskuteltavaksi vaikkapa välipalalla.

Seuraavana kolmiossa tulevat täysjyväviljaiset leipä, puuro ja mysli sekä täysjyväviljalisäkkeet ja peruna. Kun valitsee täysjyväisinä, saa samalla runsaasti ravintokuitua. Kuitu hellii mm. vatsan toimintaa. Täysjyvän tunnistaa pakkauksissa maininnasta täysjyvä, tai tumma. Yleensä rukiiset tuotteet sisältävät myös runsaasti kuitua. Valitsemalla vähemmän suolaa sisältään leivän, voi samalla hillitä suolan saanti ruokavaliosta. Raskauden aikana suola saattaa lisätä turvotuksia. Peruna on maukkainta sellaisenaan ilman kermalisäystä tai rasvassa paistamista.

Maitovalmisteet löytyvät seuraavaksi, kun kiivetään ruokakolmiota kohti huippua. Nämä kannattaa valita vähärasvaisina. Verrattain pienillä valinnoilla pystyy itse säätelemään esimerkiksi kovan rasvan määrää ruokavaliossaan. Vaihtamalla kolme lasillista kevytmaitoa rasvattomaksi maidoksi säästyy 6 grammalta kovaa rasvaa päivittäin. Tämä on suomalaisen naisen keskimääräisestä rasvan saannista (n 70 g päivässä) jo verrattain iso siivu. Raskauden aikana kalsiumin tarve on suurentunut. Tämä lisätarve hoituu lasillisella rasvatonta maitoa.

Ravintorasvojen lohkoon on tuttujen kasviöljyjen ja margariinien rinnalle tullut pähkinät ja siemenet. Pähkinöiden, manteleiden ja siementen sopiva paikka lieneekin tässä lohkossa, sillä ne sisältävät runsaasti rasvaa. Päivittäinen käyttömäärä saisi olla pieni, vain pari ruokalusikallista (n 30 g), koska isosta määrästä saa  helposti jo liikaakin energiaa tarpeeseen nähden.

Kala ja siipikarja on erotettu punaisesta lihasta ja kananmunasta, jotka nyt sijaitsevat lähes kolmion huipulla. Tämä tarkoittaa sitä, että kalaa on hyvä nauttia 2-3 kertaa viikossa. Paitsi raskaana olevien suositellaan olemaan syömättä haukea, koska se kerää elohopeaa. Punaista lihaa ja makkaroita tms. sen sijaan suomalaiset voisivat syödä vähemmänkin (alle puoli kiloa viikossa) ja kananmunia 2-3 kpl viikossa.

Ylimmäksi ruokakolmiossa on päässyt hauska ryhmä: sattumat. Näitä ei tarvitse ruokavalioon kuulua kuin satunnaisesti, ei ainakaan päivittäin. Sattumia ovat herkut mm. makeiset, rasvaiset, makeat tai suolaiset leivonnaiset ja virvoitusjuomat.

Nämä vinkit ruokien valinnasta sopivat hyvin myös vauvaa odottavalle. Monipuolinen ja vaihteleva ruoka yleensä turvaa myös tarpeellisten suojaravintoaineiden eli vitamiinien, kivennäisaineiden ja välttämättömien rasvahappojen sekä proteiinin osasten aminohappojen saannin. Raskaana oleva nainen tarvitsee sekä oman hyvinvointinsa kannalta että kehittyvän vauvan kannalta monipuolista ruokaa.

Uusi ruokakolmio näyttää tältä: http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/files/images/vrn/2014/ruokakolmio_teksteilla_iso_web.jpg

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *