Uutisointia suomalaisten ruokailusta

Helsingin Sanomat uutisoi Terveyden & Hyvinvoinnin laitoksen viimeisimmästä selvityksestä, jossa oli verrattu uusien ravitsemussuositusten toteutumista käytännössä uusimman Finravinto-tutkimuksen haastattelujen perusteella.

Noin 2000 ihmisen haastattelun perusteella todettiin, että suomalaiset syövät huomattavasti terveellisemmin kuin esimerkiksi 3 vuosikymmentä sitten, mutta siitä huolimatta lähes kaikilla haastatelluilla olisi parannettavaa, jotta heidän ruokavalionsa olisi suositusten mukaista. Yhdeksästä terveellisen ruokavalion kriteereistä vähintään viisi täyttyy vain 33 %:lla naisista ja 15 %:lla miehistä.

Ravitsemussuositusten täyttyminen on yhdistetty terveempään elämään THL:n tutkimuksessa, jossa havaittiin, että suomalaista, terveellistä ns. Itämeren ruokavaliota tarkimmin noudattavat ihmiset ovat hoikempia sekä pienemmässä riskissä matala-asteiseen tulehdukseen (mitattuna veren CRP-arvoina), kuin vähemmän suositusten mukaista ruokavaliota noudattavat ihmiset. Itämeren ruokavalion katsotaan sisältävän paljon pohjoisia raaka-aineita eli kasviksia, marjoja, hedelmiä, kalaa, täysjyväruista, rypsiöljyä sekä rasvattomia maitotuotteita, ja siten noudattavan hyvin vallitsevia ravitsemussuosituksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *