Vauva vatsassa: mitä vauva kuulee?

Miten äänet kuuluvat kohtuun ja miten kehittyvä vauva niihin reagoi? Äidit ovat huomanneet että kova ääni voi saada vauvan säpsähtämään mutta entä äidin ja läheisten puhe ja vaikkapa musiikki? Kehittyvän sikiön aivoissa tapahtuvia reaktioita ulkoisiin ääniin on hankala tutkia, mutta sikiön magneettikenttien muutoksi vertaamalla esitettyihin ääniin, voidaan saada jotain tietoa.

Vauva tunnistaa jo muutaman päivän ikäisenä oman äidin äänen. Äidin äänen lisäksi vauva tunnistaa myös muut läheiset, jotka ovat jutelleet äidille loppuraskauden aikana. Tässä taustalla saattaakin olla se, että vauva liittyy tuttuun yhteisöön, eli jo raskausaikana vauva muotoutuu osaksi perhettä.

Entä musiikki? Vauva tunnistaa äidin loppuraskauden aikana kuuntelemat kappaleet ja yllättäen myös muiden esittäminä. Äidin laululla on todettu vaikuttavan vauvan tunnetilaan, kehtolaulut ovat tästä hyvä esimerkki.

Sikiö ja vauva on siis kiitollinen kuuntelija. Äidin, isän ja sisarusten juttelulla ja laulamisella on tärkeä merkitys. Yhteisen ajanvieton lisäksi nämä mukavat äänet lisäävät vauvan hyvinvointia.

Lähde: Minna Huotilainen, Sikiöaikainen oppiminen valmistaa tien syntymänjälkeiseen elämään, TIETEESSÄ TAPAHTUU 4/2004

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *