Arkistot kuukauden mukaan: syyskuu 2015

Marjat ja hedelmät suojaavat lapsia korvatulehduksilta

Ravitsemussuositusten mukaan marjoja ja hedelmiä pitäisi syödä osana jokapäiväistä ruokavaliota; saamme niistä runsaasti suojaravintoaineita ja hyödyllisiä kuituja. Kaksi vuotta sitten Oulussa tehdyn tutkimuksen mukaan runsaasti marjoja ja hedelmiä sisältävä terveellinen ruokavalio myös suojaa lapsia korvatulehduksilta. Yli tuhannen päiväkotilapsen tutkimuksessa selvitettiin ruokavalion yhteyttä korvatulehduksiin ja havaittiin, että runsaasti marjoja ja hedelmiä syövillä lapsilla oli huomattavasti vähemmän korvatulehduksia. Tutkimuksen aikana lapsilta kerättiin tietoa heidän ravitsemuksestaan, aiemmin sairastetuista korvatulehduksista sekä otettiin nielunäytteet, josta selvitettiin korvatulehdusbakteerien määrät. Tutkimuksessa havaittiin myös, että vastaavasti paljon makeita leivonnaisia ja keksejä syövillä lapsilla oli muita enemmän korvatulehduksia; näiltä lapsilta löytyi myös eniten korvatulehduksia aiheuttavaa bakteeria, pneumokokkia nielusta.

Korvatulehdus on lasten yleisin sairaus, jonka suuri osa suomalaislapsista sairastaa ainakin kerran ennen kahden vuoden ikää. Näin syksyisin päivähoitojen alettua lasten sairastavuus myös lisääntyy, sillä suurissa ryhmissä bakteerit leviävät helposti lapselta toiselle. Ryhmäkokoihin on vaikea vaikuttaa, mutta helppo tapa pienentää lapsensa korvatulehdusriskiä näyttää olevan terveellinen, monipuolinen ruokavalio, joka sisältää päivittäin marjoja ja hedelmiä.

Lasten allergian ehkäisyä aloittamalla kiinteät ruuat aikaisemmin?

Oulun yliopistossa on meneillään INTO-tutkimus, joka selventää, voiko lasten allergioiden kehittymistä ehkäistä syöttämällä vauvalle ruokaa monipuolisesti aikaisemmin kuin mitä nykyiset vielä hetken voimassaolevat suositukset suosittelevat. Tutkimuksessa vauvoille annetaan ruokaa neljän kuukauden iästä lähtien vaiheittain siten, että puolivuotiaana vauva syö jo kaikkia ruoka-aineita (lukuun ottamatta esimerkiksi nitraattipitoisia makkaroita ja leikkeleitä). Tutkijat ovat huomanneet, että jos jonkin ruoka-aineen antaminen viivästyy pitkälle yli puolen vuoden iän, lapsi herkistyy ja allergisoituu helpommin tälle ruoka-aineelle. Näyttää siltä, että lapsen suoli tottuu parhaiten uusiin ruoka-aineisiin, kun vauva on 3-7 kuukauden ikäinen, johtuen suolen kypsymisprosessista. Tämän vuoksi kiinteiden ruokien aloitusiän varhaistuminen on perusteltua.

Tarkoituksena ei kuitenkaan ole vaikuttaa imetyksen kestoon vähentävästi, vaikka ruokaa annetaankin vauvalle aikaisin. Päinvastoin, imetykseen kannustetaan tutkimuksessa kiinteiden ruokien syömisen ohella, sillä äidinmaito tukee lapsen suoliston kypsymistä ja puolustusvasteen kehittymistä, mikä helpottaa uusien ruokien totutteluun ja vähentää allergista herkistymistä. Voit lukea lisää tutkimuksesta täältä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta on saanut uudet suomalaislasten ravitsemussuositukset valmiiksi ja ne ovat nyt avoimella kommentointikierroksella ennen virallista julkaisua. Uusissa suosituksissa painotetaan entistä enemmän ruokakasvatusnäkökulmaa sekä esitetään muutoksia raskausajan foolihappolisän käyttösuosituksiin ja juurikin kiinteiden ruokien aloittamiseen imeväisillä. Suosituksissa annetaan myös esimerkkejä terveyttä edistävien ruokavalintojen käytännön toteutukseen. Julkaisemme blogissa tarkempaa tietoa uusista lasten ja raskaananolevien suosituksista tämän syksyn aikana, joten pysy kuulolla!

Tutkimusryhmän terveiset!

Kesä alkaa olla takanapäin ja pirteät syyspäivät tekevät tuloaan! Kiitos ahkeran kesäharjoittelijamme tutkimuskäynnit pyörivät täysillä myös kesällä. Ja nyt on koko tutkimusryhmäkin palannut lomilta työn touhuun!

Raskausdiabetes ja Ravinto –tutkimus alkoi syksyllä 2013 ja otamme edelleen uusia osallistujia mukaan. Ihania vauvoja on syntynyt tutkimuksen aikana ja käynyt ihastuttamassa meitä tutkimuskäynneillä! Käynniltä mukaan saatu pupu on ollut tosi mieluisa lahja. Toivottavasti siitä jää meistä ja tutkimuksesta mukava muisto koko perheelle!

Myös tutkimuksen tieteellinen osuus on hyvässä vauhdissa. Tutkimusryhmässä on mukana väitöskirjatutkijoita sekä kokeneempia tutkijatohtoreita ja mukaan on liittynyt myös pro gradu-työn tekijä. He työstävät saatuja tuloksia tieteellisiksi artikkeleiksi, jotka julkaistaan alan lehdissä. Tavoitteena on soveltaa saatuja tuloksia aikanaan käytäntöön eli kun saadaan selville, että voidaanko raskauden ja imetyksen aikaisella ravitsemuksella vaikuttaa suotuisasti äidin ja lapsen terveyteen sekä pienentää raskausdiabeteksen puhkeamisen riskiä ja sairauteen liittyviä haittoja, niin tulokset vaikuttavat mahdollisesti myös vallitseviin ravitsemussuosituksiin.

Otamme edelleen mukaan uusia osallistujia! Mikäli olet kiinnostunut tutkimuksesta, niin ota yhteyttä alla olevalla sähköpostilla tai soita meille. Ja jos tiedät jonkun, jota asia voisi kiinnostaa, niin vinkkaa meistä =).

Kiitos kaikille jo mukana oleville äideille ja vauvoille!

 

Tutkimuksesta saa lisätietoa:

nettisivut: www.utu.fi/raskaustutkimus

puh: 050-4004 903 (klo 8-16)
email: raskausdiabetesjaravinto@utu.fi