Lasten allergian ehkäisyä aloittamalla kiinteät ruuat aikaisemmin?

Oulun yliopistossa on meneillään INTO-tutkimus, joka selventää, voiko lasten allergioiden kehittymistä ehkäistä syöttämällä vauvalle ruokaa monipuolisesti aikaisemmin kuin mitä nykyiset vielä hetken voimassaolevat suositukset suosittelevat. Tutkimuksessa vauvoille annetaan ruokaa neljän kuukauden iästä lähtien vaiheittain siten, että puolivuotiaana vauva syö jo kaikkia ruoka-aineita (lukuun ottamatta esimerkiksi nitraattipitoisia makkaroita ja leikkeleitä). Tutkijat ovat huomanneet, että jos jonkin ruoka-aineen antaminen viivästyy pitkälle yli puolen vuoden iän, lapsi herkistyy ja allergisoituu helpommin tälle ruoka-aineelle. Näyttää siltä, että lapsen suoli tottuu parhaiten uusiin ruoka-aineisiin, kun vauva on 3-7 kuukauden ikäinen, johtuen suolen kypsymisprosessista. Tämän vuoksi kiinteiden ruokien aloitusiän varhaistuminen on perusteltua.

Tarkoituksena ei kuitenkaan ole vaikuttaa imetyksen kestoon vähentävästi, vaikka ruokaa annetaankin vauvalle aikaisin. Päinvastoin, imetykseen kannustetaan tutkimuksessa kiinteiden ruokien syömisen ohella, sillä äidinmaito tukee lapsen suoliston kypsymistä ja puolustusvasteen kehittymistä, mikä helpottaa uusien ruokien totutteluun ja vähentää allergista herkistymistä. Voit lukea lisää tutkimuksesta täältä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta on saanut uudet suomalaislasten ravitsemussuositukset valmiiksi ja ne ovat nyt avoimella kommentointikierroksella ennen virallista julkaisua. Uusissa suosituksissa painotetaan entistä enemmän ruokakasvatusnäkökulmaa sekä esitetään muutoksia raskausajan foolihappolisän käyttösuosituksiin ja juurikin kiinteiden ruokien aloittamiseen imeväisillä. Suosituksissa annetaan myös esimerkkejä terveyttä edistävien ruokavalintojen käytännön toteutukseen. Julkaisemme blogissa tarkempaa tietoa uusista lasten ja raskaananolevien suosituksista tämän syksyn aikana, joten pysy kuulolla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *