Seuraavien viikkojen aikana tulemme käsittelemään blogissamme aihetta, joka on hyvinkin yleinen suomalaisilla naisilla, nimittäin ylipaino. Kirjoituksissa kerromme mm. ylipainon yleisyydestä, ylipainon syntyyn vaikuttavista tekijöistä, kuten ravinnosta, ruuanvalinnasta ja geenien ja ympäristön osuudesta. Ja koska tutkimuksemmekin kohteena on raskaana olevat äidit, myös ylipaino raskauden aikana on yhtenä blogin aiheena.
Ylipainon määrittäminen
Painoindeksiä eli BMI:tä (Body Mass Index) ja vyötärönympärysmittaa käytetään yleisesti luokitteluperusteina ylipainon määrittelyssä. Indeksin laskeminen on yksinkertaista: paino jaetaan pituuden neliöllä eli:
paino kg BMI= pituus (m) x pituus (m)
Esimerkkinä: painoni on 65kg, pituuteni 1.60 m; BMI 65/(1.6 x 1.6)= 25.4
Ylipainon raja-arvo on BMI:lle 25.0 kg/m2 tai yli ja lihavuuden raja-arvo on 30.0 kg/m2.
Vyötärönympärysmittaa käytetään arvioimaan keskivartaloon (vatsaontelon alueelle ja sisäelimiin) sijoittuvaa liikarasvaa ja vartalolihavuutta (”omenalihavuus”). Naisilla vyötärönympäryksen tavoitemitta on alle 80cm, vyötärölihavuuden raja-arvo on 90cm. Myös vyötärön ja lantion ympärysmittojen suhdetta voidaan käyttää kun arvioidaan lihavuustyyppiä. Näitä kuvaavat ne tutut omena-ja päärynävartalot.
Ylipaino on naisilla yleistä
Suomessa naisten painoindeksi on noussut 1980-luvulta alkaen, kuitenkin viimeisen viiden vuoden aikana tilanne on tasaantunut: naisten painoindeksi väestöstä mitattuna keskiarvona ei ole enää noussut, lihavien ja vyötärölihavien naisten osuus ei ole lisääntynyt ja ylipainoisten määrä on jopa laskenut. Tämä kertoo todennäköisesti parantuneista elintavoista ja yleisesti lisääntyneestä mielenkiinnoista terveyteen ja hyvinvointiin. Uusimman (2012) väestötutkimuksen mukaan noin puolet naisista (46 %) oli painoindeksin perusteella ylipainoisia ja lihavia oli noin viidennes (19 %). Vyötärölihavia eli kun vyötärönympärys on yli 90cm naisia oli 30 % eli heillä vyötärönympärys ylittää 90cm. Lihavuus ja etenkin vyötärölihavuus kasvattaa monien sairauksien ja oireyhtymien riskiä: sisäelinten ympärille kertyneen rasvan on todettu altistavan mm. tyypin 2 diabetekselle, verenpainetaudille, unihäiriöille, metaboliselle oireyhtymälle ja sydänsairauksille. Naisilla vyötärölihavuus mm. voi lisätä lisäksi kuukautiskierron häiriöitä, liikakarvoitusta ja alentaa hedelmällisyyttä.
Ylipainon taustalla useita tekijöitä
Lihavuuden ja ylipainon taustalla on useita tekijöitä: elämäntapatekijöistä kulutustottumukset eli ravinnon laatu ja määrä vaikuttavat kuten myös työ -ja arkiliikunnan vähentyminen. Painoon vaikuttaa myös elimistön aineenvaihdunnan säätelyyn liittyvät tekijät ja jotkin sairaudet. Lievääkin ylipainoa suositellaan hoidettavan ja jo pieni painonpudotus, 5-10 %, vaikuttaa hyödyllisesti ehkäisemällä lihavuuteen liittyviä vaaratekijöitä. Laihduttaminen elintapoja muuttamalla tai jo ylipainon kertymisen ennaltaehkäisy lisää naisten terveyttä ja hyvinvointia. Raskauden aikana ylipainoa ei suositella hoidettavan, imetyksen aikana voi laihduttaa maltillisesti, mutta varsinaisen laihduttamisen aika on vasta imetyksen loppumisen jälkeen. Raskausajan painonhallintaan soveltuvat yleiset ravitsemussuositukset raskaana oleville naisille. Näistä olemme kertoneet blogissamme jo aiemmin.