Sikiön ultraääni- eli kaikututkimus on turvallinen ja monessa suhteessa hyödyllinen raskaudenaikainen tutkimus. Tutkimus voidaan tehdä joko vatsan päältä tai emättimen kautta. Seulonta-asetuksen mukaisesti kaikki kunnat tarjoavat raskaana oleville naisille kaksi raskaudenaikaista ultraäänitutkimusta. Osallistuminen tutkimuksiin on aina vapaaehtoista. Varhaisraskaudessa raskausviikoilla 10-14 selvitetään mm. raskauden sijainti, sikiön elossa olo, sikiöiden lukumäärä ja arvioidaan raskauden kesto. Perheen niin toivoessa voidaan myös tehdä niskaturvokemittaus, joka verikokeisiin ja äidin tietoihin yhdistettynä antaa trisomiariskiluvun, eli tiedon siitä, kuinka suuri riski sikiöllä on tietynlaisiin kromosomipoikkeavuuksiin. Mikäli riskisuhde on yli 1/250, tarjotaan lisätutkimuksia. Toinen kuntien tarjoama maksuton ultraäänitutkimus on raskauden puolivälissä tehtävä rakenneultraäänitutkimus. Siinä on tarkoitus seuloa sikiön vaikeat rakennepoikkeavuudet. Tutkimus tehdään joko raskausviikolla 18+0 – 21+6 tai vaihtoehtoisesti äidin toiveesta 24 raskausviikon jälkeen, jolloin ei ole enää mahdollisuutta keskeyttää raskautta.
Ultraäänitutkimuksissa saadaan paljon tietoa sikiöstä ja raskauden tilasta. Rakenteiden lisäksi voidaan mm. arvioida sikiön paino/kasvu, asento kohdussa, lapsivesimäärä, istukan sijainti ja kohdunkaulan normaalius. Sikiön vointia ja istukan toimintaa voidaan kartoittaa doppler-mittauksin, joissa tutkitaan sikiön ja napanuoran verenvirtausta ja erityisesti virtauksen vastusta. Ultraäänitutkimuksista arvellaan olevan hyötyä myös äidin ja lapsen kiintymyssuhteen tukemisessa.
Ultraäänitutkimukset raskausdiabeteksen seurannassa
Raskausdiabeetikoille tarjotaan usein kolmas kaikututkimus raskauden loppupuolella. Etenkin lääkehoitoa tarvitsevat äidit ja ne, joilla sokeritasapaino ei ole ollut hyvä, saavat ajan ultraäänitutkimukseen. Tutkimus tehdään yleensä viimeistään raskausviikolla 36-38. Tutkimuksessa kiinnitetään huomiota erityisesti sikiön kasvuun ja pyritään löytämään aikaan nähden suurikokoiset sikiöt. Lisäksi arvioidaan sikiön vointi ja lapsivesimäärä. Lapsivesimäärä voi lisääntyä, jos verensokeritasapaino on ollut huono. Raskausdiabeetikoilla myös verenpaineen nousu raskausaikana on keskivertoa yleisempää ja tällä voi olla vaikutusta istukan toimintaan ja siten sikiön vointiin ja doppler-virtauksiin. Mikäli sikiö todetaan selvästi aikaan nähden suureksi (yli + 2 sd, ennuste > 4,5 kg raskausviikolla 40), harkitaan synnytyksen käynnistämistä jo ennen laskettua aikaa.
Raskausdiabetes ja Ravinto –tutkimuksessa tarjottava ultraäänitutkimus
Halukkaille äideille tarjotaan erikoislääkärin tekemää ultraäänitutkimusta loppuraskaudessa. Tutkimus tehdään raskausviikolla 34-37 vatsan päältä Tyksin äitiyspoliklinikan tiloissa. Tutkimuksessa tarkistetaan sikiön tarjonta, lapsivesimäärä, tehdään painoarvio ja arvioidaan lapsen vointia napavaltimon doppler-mittauksella.
Hei
Haluaisin osallistua tähän tutkimukseen.
Raskausviikkoja on nyt 31+2.
Hei!
Valitettavasti otamme mukaan vain äitejä jotka ovat raskautensa alussa, eli raskausviikkoja on alle 16. Kiitos kuitenkin mielenkiinnosta!
Hei! Minulla olisi nyt 14+1, miten pääsee mukaan ?
Hei!
Mukaan pääsee lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: raskausdiabetesjaravinto@utu.fi tai soittamalla numeroon 050 4004 903
Internet-sivuiltamme löytyy myös ilmoittautumis-linkki: http://www.utu.fi/raskaustutkimus