Imetys ja allergiat/ Imetysajan ruokavalio, osa 3

Imetysajan ruokavaliossa ei ole tarpeen välttää ruoka-aineita lapsen allergioiden riskin pienentämiseksi; päinvastoin, lapsi tutustuu ja tottuu pikkuhiljaa eri ruoka-aineisiin ja niiden makuihin rintamaidon välityksellä. Altistuminen suoliston kautta ruualle ja sen antigeeneille kypsyttävät lapsen puolustusvastetta. Lapselle syntyy yleensä toleranssi eli sietokyky tavallisia ruuan antigeeneja kohtaan eli lapsen suolisto tottuu tavallisiin ruokiin eivätkä ne aiheuta oireita.

Jos äiti on itse allerginen jollekin ruualle, tulee hänen välttää niitä ruokia edelleen myös imetyksen aikana äidin oman hyvinvointinsa vuoksi. Silloin vältettävät ruoka-aineet korvataan muilla vastaavilla ruuilla myös imetysaikana, jotta ruokavalio on imetyksenkin aikana monipuolinen ja turvaa lisääntyneen ravintoaineiden tarpeen. Jos äiti on allerginen esimerkiksi sitrushedelmille, kannattaa ne korvata syömällä runsaasti muita hedelmiä ja marjoja.

Jos lapsi puolestaan saa allergiaoireita täysimetyksen aikana, saattaa se johtua jostain ruoka-aineesta äidin ruokavaliossa. Lapsen oireiluun voi kuitenkin olla monia syitä, joten keskustele neuvolassa lääkärin sekä ravitsemusterapeutin kanssa ennen kuin muutat lapsen ruokintaa. Mitään välttämisruokavaliota ei kannata omin päin aloittaa, sillä esimerkiksi maitotuotteiden tai viljojen poistaminen ruokavaliosta ja korvaaminen toisilla tuotteilla vaatii huolellista suunnittelua. Neuvolasta saat myös tarkempia ohjeita lapsesi yksilölliseen ruokintaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *