Liikunta ja raskaus

crocuses, freestocks

Kevät ja aurinko tulevat! Ihanaa kuoriutua talvivaatteista ja lähteä keväiselle kävelylle ilman paksuja toppakerroksia! Kevät ja liikunta kulkevat käsi kädessä ja myös raskaana voit harrastaa liikuntaa. Liikunta raskauden aikana parantaa kuntoa ja mm. nopeuttaa synnytyksen jälkeistä palautumista. Liikunta voi myös ehkäistä liiallista painonnousua, raskausdiabetesta, selkävaivoja, jalkojen turvotusta ja suonikohjuja. Lisäksi liikunnalla on mielialaa kohentava vaikutus!

Mikäli ennen raskautta et ole harrastanut liikuntaa, on tärkeää että aloitat maltillisesti, esimerkiksi 10–15 minuuttia kolme kertaa viikossa ja voit lisätä vähitellen liikuntakerran kestoa ja kertoja viikossa. Sopivia lajeja ovat esimerkiksi reipas kävely, sauvakävely, hiihto ja uinti. Harjoita lisäksi lihaskuntoa 2 kertaa viikossa. Sopivia lajeja ovat esimerkiksi voimistelu, kuntosaliharjoittelu ja kuntopiiri. Neuvolasta saat hyviä ohjeita kuinka aloittaa sopiva laji. Mikäli olet aiemmin harrastanut liikuntaa, voit jatkaa liikuntaasi kuten ennenkin.

Muutamia asioita kannattaa kuitenkin huomioida: raskausaikana ei pitäisi harrastaa lajeja joissa on iskuja, putoamisvaaran tai nopeita suunnanvaihdoksia, kuten esimerkiksi jääkiekko, pallopelit, ratsastus, laskettelu. Vältä myös vatsamakuulla harjoittelemista, koska siinä kohtu joutuu voimakkaaseen puristukseen. Raskauden 16. viikon jälkeen on vältettävä selinmakuuta, koska tässä asennossa kohtu painaa sydämeen palaavia suuria verisuonia, mikä saattaa aiheuttaa pahoinvointia. Jos lajivalinta askarruttaa, kannattaa asiasta keskustella neuvolassa. Keskustele myös liikunnastasi neuvolassa raskauden edetessä ja jos sinulla ilmenee ongelmia, kuten verenvuotoa synnytyselimistä, voimakkaita ja kivuliaita supistuksia, epäily lapsiveden menosta, päänsärkyä, huimausta, hengenahdistusta tai voimakasta hengästymistä, rintakipua, voimakasta väsymistä tai voimattomuuden tunnetta, pohkeen kipeytymistä tai turpoamista (mahdollinen laskimotukos).

Raskauden loppupuolella liikunnan määrä vähenee ja kevenee luonnollisesti kun vatsa kasvaa. Synnytyksen jälkeinen liikunta auttaakin sitten palautumaan mittoihin ennen raskautta ja kuten myös raskauden aikana, virkistää ja kohentaa mielialaa!

running_picjumbo

Lähteet:

Syödään yhdessä

UKK-instituutti

Kuvat: picjumbo.com ja freestocks.org

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *