Sikiön kehitys kohdussa, osa1

uababy

Raskaus jaetaan kolmeen raskauskolmannekseen eli trimesteriin; ensimmäinen käsittää viikot 0-12, toinen viikot 13-24 ja kolmas viikosta 25 synnytykseen asti. Tässä kolmiosaisessa juttusarjassa kerromme sikiönkehityksestä ja muutoksista, joita tapahtuu eri kolmannesten aikana.

Naisen normaalin kuukautiskierron aikana, noin 14. vuorokauden tienoilla munasarjoista vapautuu munasolu, ovulaatioksi kutsutussa tapahtumassa. Jos miehen siittiö pääsee hedelmöittämään munasolun munanjohtimessa, raskaus ja uusi pieni elämä on alkanut. Raskausviikkojen laskeminen alkaa viimeisten kuukautisten alkamispäivästä, vaikkei nainen silloin vielä olekaan raskaana. Tämän vuoksi raskausviikkoluku ei vastaa sikiön todellista ikää, vaan on aina kaksi viikkoa enemmän.

Hedelmöittymisen jälkeen munasolu jatkaa matkaansa kohti kohtua ja alkaa jakaantua. Muodostunut solurykelmä eli alkio kiinnittyy kohtuun noin viikko hedelmöittymisen jälkeen. Alkionkehityksen toisen viikon aikana istukka alkaa muodostua ja alkion eri kerrokset (eri elinten ja ruumiinosien aiheet) sekä keskushermostoputki saavat alkunsa. Alkio on kiinni napanuoran välityksellä istukassa, jonka kautta se saa tarvitsemansa ravinnon ja hapen. Eri elinten kehittyminen alkaa kolmannesta viikosta eteenpäin ja kahdeksanteen raskausviikkoon mennessä lähes kaikki elimet, keskushermostoa ja keuhkoja lukuun ottamatta, ovat pääpiirteittäin valmiita. Raskauden ensimmäiset viikot ovat siis lapsen kehityksen kannalta kriittisimmät, vaikka äiti ei vielä välttämättä edes tiedä olevansa raskaana.

Kun hedelmöittymisestä on kulunut kahdeksan viikkoa (10. raskausviikko), alkiota aletaan kutsua sikiöksi; kehitys alkiosta sikiöksi on nopeaa ja ensimmäisten raskausviikkojen aikana tapahtuu paljon merkittäviä asioita. Virheet alkionkehityksessä raskauden alkumetreillä voivat johtaa keskenmenoon tai epämuodostumiin, mutta kun 12. raskausviikko on täynnä sikiön kehityksen kannalta kriittisimmät vaiheet alkavat olla takana. Näihin aikoihin (raskausviikoilla 10-13) tehdään myös ensimmäinen ultraäänitutkimus neuvolassa, jonka tarkoituksena on todeta mm. raskauden kesto, sikiöiden määrä ja elossaolo, istukan paikka, kohdun sisäsuun tilanne sekä seuloa sikiön niskaturvotusta, koska Down-sikiöillä on havaittu olevan enemmän niskan ihonalaista nestekertymää verrattuna muihin sikiöihin.

Äidille ensimmäinen kolmannes on suurten muutosten jakso, sillä äidin elimistö ja sen toiminta muuttuvat pääosin istukan erittämien hormonien ja entsyymien vaikutuksesta; Kaikki elimet mukautuvat uuteen tilanteeseen suojatakseen ja turvatakseen uuden yksilön kasvun ja kehityksen kohdussa. Raskauden aikana äidin aineenvaihdunta vilkastuu ja hengitys sekä verenkierto tehostuvat. Muutosten voimakkuus on kuitenkin hyvin yksilöllistä, sillä toiset eivät edes huomaa olevansa raskaana, kun taas toiset kärsivät mm. pahasta pahoinvoinnista ja väsymyksestä.

 

lähteet:

http://www.epshp.fi/kersanet/lapsen_odotus/sikion_kehitys

www.terve.fi/raskaus-ja-odotus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *