Ylipaino ja suoliston bakteerit

Suolistolla on kehossamme monta tehtävää, yhtenä tärkeänä tehtävä on toimia osana ruoansulatusjärjestelmää. Viime aikoina on sekä sanomalehdissä ja netissä ollut useita kirjoituksia liittyen ylipainoon ja suoliston bakteereihin. Mistä on kyse, miten nämä liittyvät toisiinsa?

Suoliston bakteereilla rooli painosäätelyssä?

Uusissa tutkimuksissa herätellään ajatusta että suoliston bakteerikoostumuksella voisi olla vaikutusta ylipainon kehittymiseen. Tutkimuksissa on todettu yhteyksiä tiettyjen bakteerilajien ja ylipainon välillä. Lisäksi on havaittu, että ylipainoisten suolistossa on vähemmän eri bakteerilajeja kuin normaalipainoisilla eli bakteerilajikirjo on normaalipainoisilla rikkaampi.
Yksi selitys siihen, miten bakteerit saattavat vaikuttaa painoon on eri niiden kyky vaikuttaa elimistön rasva-aineenvaihduntaan ja hyödyntää syödyn ruuan energiaa. Toiset bakteeri ovat tehokkaampia valjastamaan ravinnosta saatua energiaa ja siten ruokkivat isäntää tehokkaammin lisäten energian hyödyntämistä joka vaikuttaa painoon. On myös ehdotettu että bakteereilla on vaikutusta energian varastointiin lisäämällä energian muuttamista rasvoiksi, eli siis näillä bakteereilla olisi tällöin ylipainoa lisäävä vaikutus.

Paljon tutkittavaa

Tämä kaikki suolisto- ylipaino-teoria on vielä tutkimuksen alla ja herättää paljon uusia kysymyksiä ja uusia tutkimusaihioita. Nyt jo tiedämme että suoliston bakteeristossa on eroja lihavien ja normaalipainoisten välillä. Lisää tutkimusta vielä tarvitaan ja pohdintaa miten näitä uusia tutkimustuloksia hyödynnetään: mikä on ”normaali” suoliston bakteeristo, miten suoliston bakteerikoostumukseen voisi vaikuttaa ruokavaliolla ja onko probiooteilla eli terveydelle hyödyllisillä bakteereilla edullista vaikutusta. Havainto suolistobakteeriston osuudesta ylipainoon on mielenkiintoinen. On syytä kuitenkin muistaa että ylipainoon vaikuttavia tekijöitä on useita, joista tärkeitä on ravinnon koostumus ja liikunta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *