Lievä tulehdus ja ruokavalio: pääkirjoitus Duodecim lehdessä

Blogissamme olemme kertoneet matala-asteisesta tulehduksesta ja sen mahdollisesta yhteydestä raskausdiabetekseen. Duodecim lehden pääkirjoituksessa käsitellään ruokavaliota ja matala-asteista eli lievää tulehdusta otsikolla ”Ruokavalio ja lievä tulehdus” , kirjoittajina LKT, emeritusprofessori ja sisätautien erikoislääkäri Matti Uusitupa ja FT, apulaisprofessori Ursula Schwab.

Kirjoitus käsittelee mm. rasvakudoksen osuutta lievän tulehduksen synnyssä ja laihdutusta ylipainoisilla parhaana keinona vähentää lievää tulehdusta. Kirjoittajat ovat listanneet sekä tulehdusta hillitsevän että lisäävän ruokavalion. Tulehdusta hillitsevään ruokavalioon kuuluvat kasvikset, marjat, hedelmät, täysjyvävilja, ruis, rasvattomat tai vähärasvaiset maitovalmisteet, kala, kasviöljyt, kasviöljypohjaiset tuotteet, pähkinät ja siemenet. Tulehdusta lisäävästä ruokavaliosta löytyy sokeroidut juomat, runsassokeriset tuotteet, vaalea ja vähäkuituinen vilja, rasvaiset maitovalmisteet, punainen liha, lihavalmisteet, voi ja voipohjaiset tuotteet. Tulehdusta hillitsevinä tekijöinä kirjoittajat nostavat esiin esimerkkeinä mm. kuidun, fenoliset yhdisteet ja omega-3-sarjan rasvahapot.

Tulehdusta hillitsevä ruokavalio on tuttu myös muistakin terveyttä edistävistä näkökulmista. Lisää terveellisestä ruokavaliosta löytyy uusista ravitsemussuosituksista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *