Naisen ylipainon vaikutukset raskauden kulkuun

Ylipaino on yleistä

Ylipainon esiintyvyys lisääntyy niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Vuonna 2013 yli 35 prosenttia TYKS:n synnyttäjistä oli ylipainoisia (alkuraskauden painoindeksi eli BMI ≥25 kg/m2) ja lihavia (BMI ≥ 30 kg/m2) oli noin 12 prosenttia. Iän on todettu vaikuttavan lihavuuden esiintyvyyteen ja ensisynnyttäjien iän noustessa ylipainon esiintyvyyskin on noussut.

Ylipaino vaikuttaa hedelmällisyyteen ja keskenmenoriskiin

Lihavuus vaikuttaa epäsuotuisasti hedelmällisyyteen pidentäen raskaaksituloaikaa. Ylipaino liittyy läheisesti myös naisen munasarjan monirakkulatautiin (PCOS), joka puolestaan vähentää ovulaatioita heikentäen raskauden todennäköisyyttä. Ei kuitenkaan tiedetä, onko ylipaino munasarjan monirakkulataudin syy vai seuraus. Hedelmällisyyden on myös todettu heikentyneen niillä lihavilla naisilla, joilla kuukautiskierto on säännöllinen. Tilanne ei kuitenkaan ole peruuttamaton: jo 10 prosentin painonlaskun on todettu selvästi parantavan raskaaksi tulon mahdollisuutta.
Lihavuuteen (BMI ≥ 30) on todettu liittyvän kohtalainen alkuraskauden keskenmenon ja toistuvan keskenmenon kohonnut riski. Myös myöhempi kohtukuoleman riski on n. kaksinkertainen ja todennäköisesti liittyy äidin painoindeksin nousuun. Taustalla olevat mekanismit eivät ole täysin selvät, mutta lihavuuteen liittyvää veren rasvahappojen liiallista määrää ja siihen liittyvää verisuonten tulehdustilaa sekä uniapneaa on epäilty syyksi.

Raskausdiabeteksen riski on ylipainoisilla äideillä kohonnut

Istukan erittämät hormonit heikentävät insuliinin vaikutusta kehossa eli lisäävät insuliiniresistenssiä. Lihavilla ja munasarjan monirakkulatautia sairastavilla on todettavissa usein insuliiniresistenssi jo raskautta edeltävästi, jolloin haima on jo lähtökohtaisesti poikkeavasti kuormittunut. Istukkahormonien aiheuttama lisäkuormitus onkin usein haimalle liikaa, tarpeeksi insuliinia ei erity, verensokeri nousee ja puhkeaa raskausdiabetes. Onneksi diabetes useimmiten häviää synnytyksen jälkeen. Raskausaika on kuitenkin naiselle erinomainen testi tulevaisuutta ajatellen: poikkeava sokerirasituksen tulos kertoo yli seitsenkertaisesta riskistä sairastua myöhemmin tyypin 2 diabetekseen. Tähän riskiin on kuitenkin vielä mahdollista tehokkaasti vaikuttaa pudottamalla painoa synnytyksen jälkeen ja huolehtimalla elintavoista eli riittävästä liikunnasta ja terveellisestä ruokavaliosta.

Muita ylipainon aiheuttamia raskaudenaikaisia terveysriskejä

Raskausdiabeteksen suurentuneen vaaran lisäksi lihavuuden (BMI ≥30 kg/m2) on todettu lisäävän raskaudenaikaisen verenpaineen nousun riskiä 2-3 kertaiseksi. Myös raskausmyrkytyksen riski lisääntyy suoraan painoindeksin kasvaessa. Painon nousun myötä sekä vaikean raskausmyrkytyksen että siihen liittyvän kouristuksen riski kasvaa.
Raskauteen ja lapsivuodeaikaan liittyy 4-5 kertainen laskimoiden verisuonitukoksen riski. Ylipainoisilla riski on vielä tätäkin suurempi. Kun raskauteen tai synnytykseen liittyy jokin tukosriskiä lisäävä tekijä (esim. keisarileikkaus tai tulehdus), aloitetaan ylipainoisille usein laskimotukosta ehkäisevä lääkitys, ns. ”napapiikki”. Tukosriskiin voi myös vaikuttaa omilla valinnoillaan; tupakoinnin lopettamisella, tukisukilla ja liikunnalla on todettu selkeä laskimotukoksia ehkäisevä vaikutus.

Yhteenvetona voidaan todeta, että erityisesti lihavuudeksi luokiteltuun (BMI ≥ 30 kg/m2) naisen ylipainoon liittyy monenlaisia raskaudenaikaisia vaaratekijöitä. Onneksi kuitenkin suuri osa lihavienkin äitien raskauksista sujuu normaalisti. Lihavuuteen liittyvien riskin vähentämiseksi olisi erityisen tärkeää pyrkiä laihtumaan jo raskauden suunnitteluvaiheessa. Varsinainen raskaudenaikainen laihduttaminen ei ole suositeltavaa, mutta hyödyllisenä pidetään tavallista maltillisempaa 5-9 kilogramman raskaudenaikaista painonnousua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *