Dynamis kokosi jälleen metafysiikan tutkijoita yhteen

Metafysiikan tutkijat ympäri Suomen kokoontuivat Turun yliopistolle viettämään vuotuista
Dynamis-seminaaria 15.5.–17.5.2024.

Seminaarissa kuultiin lukuisia kiinnostavia puheenvuoroja metafysiikan eri osa-alueilta.
Pääpuhujana oli metafysiikan ja mielenfilosofian ansiokkaista tutkimuksistaan tunnettu
professori John Heil Washingtonin yliopistosta. Heil on yksi maailman
vaikutusvaltaisimmista nykyfilosofeista.

Tunnelma oli rento ja lämminhenkinen, kun filosofit pääsivät tapaamaan tuttuja
kollegoitaan ja tutustumaan uusiin tuttavuuksiin. Tapahtuma oli hyvin onnistunut.

Kirjanjulkistamistilaisuus

Susanne Uusitalon ja Valtteri Arstilan toimittaman artikkeliteoksen Ongelmallinen rahapelaaminen: näkökulmia rahapelaamisen varjoihin ja tutkimuksen katvealueisiin julkaisujuhlaa vietettiin marraskuun 3. päivä filosofian seminaarihuoneessa.

Kirjassa tarkastellaan rahapelaamista ja ongelmarahapelaamista sekä niiden tutkimista ja seurauksia. Luvut pureutuvat rahapelaavan yksilön ja rahapelejä tarjoavan ja sen käyttöä säätelevän nyky-yhteiskunnan välisiin suhteisiin erityisesti suomalaisessa viitekehyksessä samaan aikaan kuitenkin peilaten kansainvälisiin olosuhteisiin. Monitieteellinen teos on tarkoitettu aiheeseen tutustuville ja kaikille asiasta kiinnostuneille tarjoten lukijoille monipuolisen läpileikkauksen rahapelaamiseen.

Kirjan kustansi Eetos ry, joka on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka ylläpitää, tukee ja edistää monitieteellistä ja kriittistä humanistisen alan toimintaa ja tutkimusta. Eetos-yhdistyksen toiminnallisena lähtökohtana on asettua tieteen, taiteen ja filosofian solmukohtiin. www.eetos.org

Philosophy and Outer Space -seminaari

Turussa järjestettiin avaruusteemainen filosofian seminaari 27.3.2023. Lieneekö ollut ensimmäinen laatuaan Suomessa?

Päivän aikana kuultiin viisi esitystä, joissa muun muassa haastettiin lockelaisen omistusoikeusteorian soveltuvuutta avaruuteen, pohdittiin, ovatko avaruussalaliittoteoriat episteemisesti erityisiä, tarkasteltiin pitkän matkan avaruusmissioita varten tehtävän ihmisen parantelun etiikkaa ja keskusteltiin Mars-siirtokuntien toteutettavuudesta ja moraalisesta haluttavuudesta.

Seminaarin kansainvälinen vieras Tony Milligan (King’s College London) analysoi uuden avaruus-skeptisismin sisältöä ja muotoja. Päivä vietettiin kosmisissa tunnelmissa vilkkaan keskustelun siivittämänä!

Opettajavaihto Espanjassa

Turussa tuiskutti lunta, kun Susanne Uusitalo pakkasi reppunsa ja lähti Sevillassa sijaitsevaan Loyola Universidadiin Erasmus+ opettajavaihtoon muutamaksi päiväksi. Hän opetti paikallisille väitöskirjatutkijoille tutkimusetiikkaa. Seminaariin eksyi myös yliopiston tutkijoita ja muutama vierailija läheisestä yliopistosta.  Paikallisen tutkimusetiikan opettajan avulla hän pääsi myös mukaan henkilökunnan arkeen hetkeksi. Opetusvaihto oli lyhyt ja intensiivinen, mutta antoisa ja kaiken kruunasi Sevillan maaliskuinen auringonpaiste ja hellelukemat. Uusitalo on jo takaisin Turussa, mutta yhteistyö uusien kollegoiden kanssa jatkuu.

Etiikkaa monitieteisellä kentällä

Terveys, diagnostiikka ja lääkekehitys (HDDD) on temaattinen kokonaisuus, joka on yksi kuudesta Turun yliopiston tutkimuksen ja koulutuksen profiloitumis- ja vahvuusalueista. Keskiviikkona 8.2. 2023 HDDD järjesti kestävyysteemalla iltapäiväseminaarin, jossa myös etiikalla oli näkyvä rooli.

Temaattisen kokonaisuuden HDDD:n puheenjohtaja Jyrki Heino ja Health Campus Turun toiminnanjohtaja Eriikka Siirala avasivat tilaisuuden. Kutsuttu puhuja, planetaarisen terveyden asiantuntija Hanna Haverinen avasi biodiversiteetin ja terveyden kytköksiä esitelmässään.

Kuva: Kaisa Hakkila

Tämän jälkeen iltapäivää vietettiin kahden paneelikeskustelun pyörteissä. Ensimmäinen paneeli käsitteli ruoan ja lääkkeiden elinkaaren ympäristövaikutuksia. Paneelia moderoi Niina Vieno Laki ja Vesi Oy:stä, ja paneeliin osallistuivat Sanja Karlsson Helsingin yliopistosta, Saska Tuomasjukka Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksesta ja Terhi Lehtinen Lääkealan turvallisuus ja kehittämiskeskuksesta FIMEAsta.

Filosofian oppiaineen oma kasvatti, erikoistutkija Susanne Uusitalo alusti ja moderoi lääkkeiden hintaa koskeneen eettisen paneelikeskustelun. Panelisteiksi oli pyydetty terveystaloustieteen professori Mika Kortelainen, työelämänprofessori ja lääkeyrityksessä asiantuntijatehtävissä toimiva Juha Laine ja Tyksin lasten ja nuorten klinikan tulosryhmäjohtaja ja ylilääkäri Heikki Lukkarinen. Keskustelu oli vilkasta ja se jatkunee tilaisuuden jälkimainingeista pitkälle tulevaisuuteen.  

Seminaari väitöskirjatutkijoille

Turussa pidettiin väitöskirjatutkijoille ja muille kiinnostuneille suunnattu seminaari aiheesta “Moraalisia ja tiedollisia perusteita uskoa” 18. marraskuuta 2022. 

Jaakko Hirvelän (Helsingin yliopisto) alustuksessa pohdittiin, voisiko joidenkin uskomusten episteemiseen hyväksyttävyyteen vaikuttaa niiden moraalisesti kyseenalainen sisältö.

Spinozan filosofiaa Mauno Koivisto -salissa

Teoreettisen filosofian professori Olli Koistinen piti keskiviikkona 26.10. kaikille avoimen luennon “Intuitiivinen tieto Spinozan filosofiassa”. Luento oli Suomen Filosofisen Yhdistyksen kuukausiesitelmä, ja se pidettiin Publicumin Mauno Koivisto -salissa. Puheenjohtajana toimi dosentti Hemmo Laiho.

Keskustelu oli vilkasta ja antoisaa.

Klubiseminaarin vieraita

Filosofian oppiaineen Philosopher’s Club on käynnistynyt kesän jälkeen kansainvälisissä merkeissä. Lokakuussa professori Adrian Blau (King’s College London) puhui ajatuskokeiden ja muiden tutkimusmenetelmien suhteesta ja professori Michael Cholbi (University of Edinburgh) empatiakyvyn ja surun tunteen mahdollisesta yhteydestä. Molemmat alustukset synnyttivät vilkkaan keskustelun!