Neuroetiikan projektin satoa

Filosofian oppiaineesta johdettu neuroetiikan tutkimusprojekti on edennyt suunnitelmien mukaisesti ja päättyy vuoden 2021 keväällä. Turun yliopiston osalta hankkeen Therapeutic and Enhancement Uses of Neuroscientific Knowledge on rahoittanut Suomen Akatemia, mutta kyseessä on kansainvälinen ERA-NET Neuron -projekti, jossa on mukana myös kanadalaisia ja saksalaisia tutkijoita. Hankkeesta kerrotaan sen kotisivuilla:

Syksyn 2020 tuotoksiin kuuluu artikkeli ”On the Non-Technical Limits of Brain Imaging”, joka julkaistiin syyskuussa Cambridge Quarterly of Healthcare Ethics -lehdessä. Juha Räikän laatimassa kirjoituksessa puolustetaan kantaa, että ”ajatusten lukemisella” on teknisten esteiden lisäksi olemassa periaatteellisia esteitä, jotka eivät voi poistua tekniikan kehittyessä. Aivoja kuvantamalla ei voida edes periaatteessa saavuttaa sitä, mitä saavutetaan ymmärrettäessä, mitä ihminen kertoo. Jonkun asian kertominen on teko, eivätkä skannerit kuvanna tekoja, vaan aivotoimintoja ja niiden neuraalisia vastineita. Artikkeliin voi tutustua täällä:

https://www.cambridge.org/core/journals/cambridge-quarterly-of-healthcare-ethics/article/on-the-nontechnical-limits-of-brain-imaging/BEFC237A6B1924F592FFD79B405FDAE7

Yksi vastaus artikkeliin “Neuroetiikan projektin satoa”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *