Tieteen luotettavuus ja terveystutkimuksen journalismin etiikka

Vuoden alussa filosofian oppiaineen alaisuuteen perustetun UNESCO Chair in Bioethics Suomen yksikön ensimmäisessä tutkimusseminaarissa keskusteltiin 30.10. tieteen luotettavuudesta, mediasta ja terveystutkimuksesta. Seminaarin ensimmäinen puhuja, tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan pääsihteeri Reetta Kettunen avasi tiedonjulkistamisen ja tieteen etiikan teemaa yleisellä tasolla. Keskosvauvojen kivunlievitystä tutkinut Turun yliopiston tutkija Anna Axelin taas kertoi kokemuksistaan herkän aiheen parissa työskentelystä sekä aiheesta tiedottamiseen liittyvistä eettisistä kysymyksistä.

Helena Siipi
Seminaarin avasi UNESCO Chair in Bioethics Suomen yksikön johtaja Helena Siipi.
reetta kettunen pic
Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan pääsihteeri Reetta Kettunen.

Toimittaja Ulla Järvi puhui journalismin etiikan merkityksestä terveysjournalismissa. Järvi nosti esiin journalistisen etiikan käytännön haasteita muun muassa antamalla yleisön pohdittavaksi todellisia, Julkisen Sanan Neuvoston (JSN) käsittelemiä tapauksia.

IMAG3978
Osallistujat ilmaisivat oman kantansa JSN:n käsittelemiin tapauksiin.

Viimeisenä puhujana kuultiin mediatutkimuksesta väitellyttä tutkija Vienna Setälää, joka tarkasteli esityksessään kriittisesti median terveyspuhetta. Setälä muun muassa totesi, että julkisuudessa terveys nähdään usein osana laajempaa identiteettiä: terve ihminen esitetään menestyjänä, kun taas heikko terveys nähdään turhan usein yksilön epäonnistumisena. Kuten tapahtuman päästössanat lausunut professori Veikko Launis totesi, tieteen luotettavuus ja terveystutkimuksen journalismin etiikka oli seminaarin aiheena onnistunut ja ajankohtainen. Järjestäjät kiittävätkin puhujia ja yleisöä tasokkaista esityksistä sekä keskustelusta, aiheen pohdinta jatkunee tulevaisuudessa useilla foorumeilla.

***

The first research seminar of the UNESCO Chair in Bioethics Finnish Unit was organized October 30th at the University of Turku together with the Unit of Philosophy. The event focused on ethical issues considering journalism and health research, and reliability of science. The speakers included researchers as well as media professionals. The four speakers delivered high quality presentations that sparked a lot of discussion among the audience, as well. The successful event proved that there is room for more discussion about the topic in the future.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *