Luentosarja urheilun filosofiasta

Tohtorikoulutettava Arvi Pakaslahti pitää luentosarjan urheilun filosofiasta 17.11.–4.12.2014 maanantaisin ja torstaisin klo 12–14. Paikkana on seminaarihuone 150. Luentosarja on ensimmäinen urheilua käsittelevä kurssi Turun yliopiston filosofian oppiaineessa.

Arvi Pakaslahti
Kuvassa Arvi Pakaslahti. Taustalla on maalaus Juhani Pietarisesta, joka toimi käytännöllisen filosofian professorina vuosina 1976–2002. Muotokuvan on maalannut Jari Jula (valokuva: Mika Hämäläinen).

Pakaslahti vastasi neljään kysymykseen kurssiinsa liittyen:

Miksi filosofian tutkija luennoi urheilusta?
Mielestäni urheiluun liittyy monia filosofisesti erittäin kiinnostavia ja haastavia kysymyksiä.

Mitä aiheita käsittelet kurssilla?
Käsittelen esimerkiksi onneen, paremmuuteen, ansiokkuuteen, sääntöihin, ranking-järjestelmiin, saavutuksiin, menestykseen ja voittamiseen liittyviä käsitteellisiä ja normatiivisia kysymyksiä urheilun kontekstissa.

Kenelle suosittelet kurssia?
Suosittelen kurssia luonnollisesti niille filosofian opiskelijoille, jotka ovat erityisen kiinnostuneita urheilusta tai ainakin joistakin urheilulajeista. Lisäksi on syytä huomata, että urheilun filosofia ja pelien filosofia kytkeytyvät osittain vahvasti toisiinsa. Kurssi saattaakin olla kiinnostava myös sellaisille filosofian opiskelijoille, joiden filosofinen kiinnostus urheilua kohtaan on hieman rajoittuneempaa, mutta jotka ovat erityisen kiinnostuneita joistakin sellaisista peleistä, jotka eivät ole urheilua.

Oppiaineessa on sinun lisäksesi toinen tutkija, joka käsittelee urheilua. Tohtorikoulutettava Mika Hämäläinen viimeistelee väitöskirjaansa paremmuuteen liittyvistä kysymyksistä urheilussa. Onko urheilun filosofinen tutkimus kasvattamassa suosiotaan?
Se on nähdäkseni selvässä nousussa. Siitä on osoituksena se, että vuonna 2007 perustettiin urheilun filosofiaan keskittyvä lehti Sport, Ethics and Philosophy ja että viime vuonna perustettiin urheilun filosofiaan keskittyvä lehti Fair Play. Revista de Filosofía, Ética y Derecho del Deporte. Journal of the Philosophy of Sport julkaisi vuoteen 2000 asti yhden numeron vuodessa. Nykyään se julkaisee kolme numeroa vuodessa. Sport, Ethics and Philosophy on julkaissut vuodesta 2011 lähtien neljä numeroa vuodessa entisen kolmen sijaan.

Kurssin tiedot ovat luettavissa filosofian opetusohjelmasta.


Doctoral candidate Arvi Pakaslahti will give a lecture series about philosophy of sport during a period starting from the 17th of November and ending to the 4th of December in 2014. Lectures are organized on Mondays and Thursdays from 12 to 14 in seminar room 150 in the Unit of Philosophy. The language of the lectures is Finnish.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *