Seminaari kansallisfilosofi Snellmanin kunniaksi

Oskari Nylander: Johan Vilhelm Snellman (Sininen Snellman), 1849.

Filosofian oppiaineessa järjestettiin 15. joulukuuta seminaari, jossa pohdittiin J. V. Snellmanin (1806-1881) filosofiaa. Heli Rantalan esitelmässä avattiin kansallisfilosofimme historiakäsitystä kiinnostavalla tavalla, ja Rantala painotti Snellmanin pyrkimystä sivistää kansakuntaamme. Muut puhujat dosentti Juho Ritolan järjestämässä seminaarissa olivat Lauri Kallio, Sari Roman-Lagerspetz, Ilmari Jauhiainen ja Eerik Lagerspetz. Useimmat puhujat huomauttivat Snellmanin ajattelun läheisestä suhteesta Hegelin filosofiaan, mutta toisaalta myös ajattelijoiden erot tulivat näkyviin. Eerik Lagerspetz katsoi Snellmanin olevan osittain yhä ajan hermolla, sillä ”tunnustuksen” käsite, jota käytetään nykyfilosofiassa paljonkin, oli avainasemassa joissakin Snellmanin oikeusteoreettisissa teksteissä. Seminaari rahoitettiin testamenttilahjoituksen avulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *