Vihreiden voitto – ja tappio

Viimeisimmät mielipidemittaukset osoittavat, että vihreät on hurjassa vedossa. Kannatus on noussut peräti 14,6 prosenttiin. Vihreät ovat ymmärrettävästi riemuissaan.

Menestys sisältää kuitenkin myös ongelman. Kuten kuntavaaleissa kävi ilmi, vihreiden kannatuksen kasvu tulee ennen muuta SDP:n entisten kannattajien piiristä.

Tämä on luonnollista. Vihreät on Ville Niinistön johdolla asemoinut itsensä talouspolitiikassa selkeästi vasemmistolaiseksi puolueeksi. Tämän seurauksena vasemmistolaisesti asennoituvien ihmisten äänet on jaettu SDP:n ja vihreiden välillä uudestaan. Tämä heikentää SDP:tä ja vahvistaa vihreitä.

SDP:n heikkoudesta ei kuitenkaan ole vihreille pelkkää hyötyä. Itse asiassa vihreiden näkökulmasta siitä on myös haittaa, sillä SDP:n heikkouden myötä seuraavissa eduskuntavaaleissa suurin puolue on näillä näkymin kokoomus. Tämä on vihreille suurempi ongelma, kuin he näyttävät ymmärtävän.

Vihreille olisi paljon parempi tilanne, jos suurin puolue seuraavissa eduskuntavaaleissa olisi SDP. Ensinnäkin SDP ottaisi vihreät paljon todennäköisemmin mukaan samaan hallitukseen kanssaan kuin kokoomus, koska vihreiden vasemmistolaisuus tekee siitä luontevan hallituskumppanin. Toiseksi SDP:n johtamassa vasemmistohallituksessa vihreillä olisi vahvempi asema kuin kokoomuksen johtamassa porvarihallituksessa, jossa mukana olisivat kokoomus ja keskusta.

Vihreillä onkin tukalampi tilanne, kuin mitä mielipidemittaukset antavat ymmärtää. Viemällä kannatusta SDP:ltä vihreät petaa itselleen joko paikkaa oppositiossa tai heikkoa asemaa kokoomuksen johtamassa oikeistohallituksessa.  Suurempi menestys edellyttäisi kannattajien saamista myös muualta.

Facebooktwitterlinkedinrssyoutubeby feather
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Vihreiden voitto – ja tappio

 1. Hyvä huomio. Sisällöllisesti ajateltuna edessä voi myös olla umpikuja. Jos vihreät ei laajasti ja johdonmukaisesti kyseenalaista nykyistä työmarkkinarakennetta ja etuja ja tulonsiirtojärjestelmiä, heistä ei tule isoa uskottavaa tulevaisuuspuoluetta.

  Talouspolitiikan retoriikassa he ovat nyt naimisissa Sdp:n kanssa. Vaarana on juuttuminen Sdp:n kylkeen säilyttäjäksi tilanteessa, jossa nykyrakenteet vievät Suomea pahoihin talousongelmiin.

  Vihreissä on (nähdäkseni vähemmistössä) fiksuja talouden uudistajia, mutta puoluejohdon vasemmistolainen ajattelu estää monia liberaaleja äänestämästä heitä. Emma Karin myötä tilanne saattaisi jopa pahentua.

  Heidän kannattaisi päättäväisesti kyseenalaistaa kaikilla osa-alueilla vasemmisto-oikeisto-jako, minkä avulla heistä voisi tulla jopa johtava valtionhoitajapuolue.

 2. Puolueiden väliseset kannatukset siirtymävirrat ovat Railon kuvaamaa moninaisempia. Esimerkiksi vuoden 2015 eduskuntavaalitutkimuksen aineistossa Vihreät saivat vuoden 2015 eduskuntavaaleissa uusia kannattajia muista puolueista eniten SDP:ltä, toiseksi eniten Vasemmistoliitolta ja kolmanneksi eniten Keskustalta. Kaupungeissä Vihreät kilpailee äänistä myös Kokoomuksen kanssa. Kaupunkilaisliberaaleille Kokoomus ja Vihreät saattavat olla vaihtoehtoja.

  1. Kiitos Heikki kommentista. Olet tietysti oikeassa. Kirjoitukseni on yksinkertaistus. Mutta kuten itsekin toteat, kovin virta tulee SDP:stä.

   Toki kirjoitukseni on myös siinä suhteessa yksisilmäinen, että katson tilannetta vihreiden näkökulmasta. Yhtä hyvin olisin voinut “syyttää” SDP:tä siitä, että se ei ole löytänyt itselleen uusia kannattajia, vaan on tällä vaalikaudella hävinnyt kamppailun tietystä äänestäjien ryhmästä juuri vihreiden kanssa.

   Kirjoitustani on tulkittu niinkin, että äänestäjien tulisi taktikoida ja äänestää SDP:tä vihreiden sijaan. Itse en halunnut tällaista “suositusta” antaa. Mielestäni ihmisten tulee äänestää sitä puoluetta, jota he pitävät parhaana ja unohtaa taktikointi. Voihan olla niinkin, että nykyisellä taktiikalla vihreät vähitellen nousee SDP:n ohi ja silloin nykytilanne on vain ohimennyt välivaihe.

 3. Vihreät ovat sisäistäneet kaksi tärkeää asiaa:

  1) porvarihallitukseen Vihreiden ei kannata mennä
  2) kannatuksen kasvu tulee oppositioasemista

  Näin ollen en pidättelisi hengitystäni Vihreiden ja Kokoomuksen hallitusyhteistyötä odotellessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *