Turun yliopiston ylioppilaskunnan hallitus. Turun yliopisto on monialainen tiedekorkeakoulu, jolla on kampukset Turussa, Porissa ja Raumalla.

Nyt on eletty ja keskusteltu jo vuosi koronasta. Olemme aivan askeleen päässä uudesta normaalista. Mutta muistatko, millaista elämä oli vielä ennen koronaa? Entä osaatko kuvitella elämääsi sen jälkeen? Mitä sitten kun emme puhu enää koronasta? Haluan tässä tekstissä pohtia yhdessä sinun kanssasi opiskelijan elämää ja sen hienouksia.

On mahtavaa saada olla opiskelija, vai mitä? Opiskelijana saa kuulua yhteisöön, jossa jaetaan niin ilot kuin surut. Samalla valmistaudumme yhdessä tulevaisuuteen. Minusta koko yliopistoyhteisö on opiskelijaelämän suola. Opintoja aloittaessani en ikinä olisi voinut kuvitella, miten upean elämyksen opiskeluaika voi minulle tarjota. Astuin täysin uuteen maailmaan, jossa saa etsiä omaa intohimoaan, kyseenalaistaa ja kehittää maailmaa sekä jakaa omia ajatuksia yhdessä toisten kanssa. Tietysti olin nähnyt haalarikansaa opiskelijakaupungeissa jo ennen opintojeni alkua, mutta tätä kokemusten ja oppien määrää en osannut ikinä ajatella.

Opiskelijana saa kulkea oman polkunsa

Opintojen aikana jokainen meistä etsii omaa polkuaan. Osalla se on hyvin suora ja määrätietoinen ja toisilla mutkikkaampi ja avarakatseisempi. Millaista polkua pitkin sinä koet tällä hetkellä kulkevasi? Mitkä ovat olleet sinun tielläsi suurimpia mutkia tai kiertoteitä? Kiertotiet opettavat meitä. Ne eivät ole aina pahasta, vaikka niistä usein saatetaan ajatella niin. Onhan sillä myös liikenteessä syynsä, miksi kiertotietä halutaan käyttää. Voi olla, että sitä uskoo löytävänsä kiertotieltä jotain uutta, tai nopeampi reitti tuntuu liian suoralta ja sitä kaipaa vaihtelua.

Toisaalta tieltä poikkeamalla voi hakea ystävän kyytiin matkaan tai löytää aivan uuden tien ja määränpään. Sen sijaan selkeällä määränpäällä tai tiukalla aikataululla kieroteille ei välttämättä ole varaa. Onko sinulla ollut matkallasi antoisia kiertoteitä vai onko kuvaako opintopolkuasi ennemmin selkeä määränpää?

Tiellä tulee vastaan myös risteyksiä. Risteys antaa mahdollisuuksia kulkea moneen eri suuntaan. Jos poikkeaa tieltä, ei välttämättä tiedä täysin, mitä kohtaa. Kuka on auttanut sinua valitsemaan suunnan risteyskohdissa? Oman polun löytämisessä yhteisö on tärkeä osa tiellä pysymistä ja sen löytämistä. Professorit, jotka ovat jo kokeneita alamme kollegoita voivat antaa tärkeitä eväitä pitkän akateemisen uransa kautta.

Toisaalta yhtälailla vertaistemme kollegoiden, opiskelijoiden, tuki on korvaamatonta oman polkunsa kartoittamisessa. Itse olen viidennen vuoden opiskelija. Tuki, jonka sain ensimmäisinä vuosina opiskelukavereilta, on korvaamatonta. Pohdimme yhdessä mahdollisuuksia, miten me voimme muuttaa maailmaa, mitkä asiat meitä todellisuudessa kiinnostavat, ja sitä kautta suuntauduimme omille aloillemme. Syvimmät pohdiskelut omasta alasta tapahtui muualla kuin luentosaleissa.

Opiskelijana onkin hienoa, että pääsee tutustumaan muihin opiskelijoihin, jotka ovat samankaltaisessa elämäntilanteessa kuin itse. Vertaistukea on saatavilla, niin luennoilla, lounailla kuin illanvietoissa. Oli maailman tilanne millainen hyvänsä, ei yhteisöllisyyttä ja yhteisen kokemuksen jakamista voi viedä meiltä pois. Me saamme jakaa yhteiset kokemukset toistemme kanssa.

Tällä hetkellä tarvitsemme yhteiskunnalta konkreettista tukea, jotta voimme saada kaiken irti tästä tärkeästä elämänvaiheesta. Jonot ovat pitkät vuodenvaihteessa uudistuneisiin YTHS:n palveluihin, opintopsykologeja on vain pari korkeakoulua kohden ja yhden psykoterapeutin kouluttaminen maksaa kymmeniä tuhansia euroja. Jokainen meistä voi omalla toiminnallaan tukea toista, mutta tarvitsemme toimenpiteitä myös suuremmalla tasolla. Tulevaisuudessa meillä tulee olemaan yhä uudenlaisia ammatteja ja moniosaajia. On tärkeää, että tuemme konkreettisin teoin tulevaisuuden tekijöitä, jotta meillä on myös tulevaisuudessa hyvinvoiva maailma.

Opiskelijalla voi olla monta eri identiteettiä

On rikkaus, että meillä on monitieteellinen yliopisto. Haalarien värien kirjo kertoo alojen ja järjestöjen määrästä. Sen lisäksi Turun yliopistolla on kolme kampusta Suomessa: Turussa, Porissa ja Raumalla. Kaikki kampukset ovat hyvin yksilöllisiä ja niissä voi identifioitua sekä Turun yliopiston opiskelijaksi, että oman opiskelukaupungin jäseneksi. Turun kampus on suurin ja monet yliopistomme fyysisistä palveluista keskittyvät sinne. Rauma on melko pieni, uniikki ja rakennukset siellä ovat historiallisia. Porissa sen sijaan on hyvin oma opiskelijakulttuuri, jossa kohtaavat monet eri yliopistot ja korkeakoulut.

Kaikki identiteetit, joita saamme opiskelijana kantaa, ovat tärkeitä. Se, mihin identifioidumme juuri tällä hetkellä näyttää suuntaa myös sille, missä haluamme vaikuttaa nyt. Kuntavaalit ovat tulossa, jolloin voimme vaikuttaa kampuskaupunkimme ympäristöön. Syksyllä on Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) edustajistovaalit, jossa valitaan korkein päättävä elin meidän opiskelijoiden keskuudesta. Tietysti kaikkien vaalien keskellä on myös oman järjestön toiminta, jossa valitaan vuosittain tekijät pesteihinsä. Mihin yhteisöön sinä identifioidut eniten juuri tällä hetkellä?

Opiskelu on panostusta itseesi ja tulevaisuuteesi

Opiskeluaika on elämänvaihe, jolloin panostat juuri itseesi, kouluttautumalla. Toivottavasti muistat myös nauttia tästä ajasta. Elämän ei tarvitse olla pelkkää vaatimuksia ja suorituksia. On tietysti asioita, joita on pakko suorittaa. Meillä kaikilla on velvollisuuksia, jotka vaativat meitä tekemään asioita ja eivät välttämättä ole meille mieluisimpia. Halulla ja pakolla on kuitenkin suuri ero. On hyvä jättää aikaa harrastuksille ja mieleisille asioille, vaikka paine itseltä, yhteiskunnalta tai muulta taholta on voi välillä olla suuri.

Nykyään yhteiskunnan vaatimukset voivat tuntua hyvin kovilta. Työ- ja opiskelijaelämä on kiireistä. Sosiaalinen media pursuaa täydellistä, ihanaa elämää. Kiiltokuvamaiset kuvat upeista kodeista, terveellisistä elämäntavoista ja täydellisestä elämänhallinnasta saattavat aiheuttaa paineita ja epärealistisen kuvan elämästä. On hyvä todeta, että yhden ihmisen elämään ei mahdu kaikkea. Priorisointi on tärkeä taito, jota myös opiskeluaikana on hyvä harjoitella elämää varten. Sinä riität sellaisena kuin olet. Tiedän sen.

Nauti tästä elämän vaiheesta. Sinulla on valtavat mahdollisuudet verkostoitua poikkitieteellisesti. Sinulla on nyt aikaa juuri itsellesi, opinnoillesi. Ota kaikki ilo irti siitä. Tutustu järjestötoimintaan. Kokeile rohkeasti uutta ja ylitä itsesi. Kokeile poistua mukavuusalueelta. Se opettaa aina jotain uutta. Meillä on lupa, oikeus ja mahdollisuus kokeilla omia mielenkiinnon kohteitamme. On lupa myös epäonnistua ja kokeilla uudestaan. Älä ole liian ankara itsellesi, me olemme opiskelijoita, meidän ei tarvitse olla vielä ammattilaisia.

Nyt on vappu ja saamme jakaa sen meidän lähimmäisten ystäviemme kanssa. Järjestöillä on valtavasti toimintaa, niin perinteistä kuin aivan uutta. Myös ylioppilaskuntana haluamme olla luomassa perinteikästä vappua. 30.4. klo 13-14 on boolitus kaikille Turun yliopiston opiskelijoille. Vappuaattona klo 16-17.45 TYYn Youtube-kanavalla voi seurata perinteikästä poikkitieteellistä vappumenoa. Minä, ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja saan pitää vappupuheen myös tänä vuonna. Se julkaistaan vappuaattona klo 17.55 Yle Areenalla ja on kuultavissa suorana Turun Wappuradiossa.

Oletko valmis jo laittamaan lakin päähän Vapun kunniaksi? Haluan toivottaa sinulle oikein ihanaa vappua! Nauti siitä, olet ansainnut sen!

Aliisa Wahlsten

Kirjoittaja on Turun ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja

Aliisa Wahlsten valmiina vapun viettoon.