Raumanjoki

Raumanjoki on alun perin ollut pitkälle sisämaahan työntynyt meren salmi. Se oli vuosisatojen ajan nykyistä leveämpi vesireitti, jota pitkin laivat pystyivät purjehtimaan Kaunisjärvelle saakka. 1300-luvulla Raumanmeren rantaviiva on kulkenut lähellä nykyistä Kalatoria. Maan kohotessa Äyhönjärven ja Selkämereen välinen salmi kapeni ja siitä alkoi syntyä joki. Nykyinen Raumanjoki on noin 10 kilometriä pitkä.

Raumanjoella luonnon muokkaamat muutokset vaikuttivat myös ihmisten arkimaisemaan. Esimerkiksi laivat ovat olleet arkipäiväinen näky joen madaltumiseen saakka, eikä ihmekään, sillä 1800-luvulla Rauman kauppalaivasto oli yksi sen ajan suurimmista koko maassa. Luontaisen kuivumisen ohella Raumanjoen veden laatua heikensivät myös sen rannoille rakennetut teollisuuslaitokset, kuten värjäämö ja nahkatehdas. Raumalaisen arkimaisemaa tällöin tulivat värittämään nahkatehtaan jokeen vuodattamat hajut ja värit.

Kokonaisuutenaan Raumanjoki tunnetaan Rauman jokena, mutta kanavaosa joesta
tunnetaan nimellä Rauman kanaali. Raumaksi nimi on ”Rauman ganal”
Raumanjoki pysyi alkuperäisessä muodossaan aina 1800-luvulle asti, jolloin sitä
alettiin muokkaamaan nykyiseksi kanaaliksi.

Raumanjokea esittelevä teemasivusto tuotettiin yhteistyössä keväällä 2018  Rauman kaupungin Living with Cultural Heritage -hankkeen  ja kulttuuriympäristökasvatuksen kurssin opiskeljoiden kanssa.

Raumanjoen muuttuva maisema

Taimen Raumanjoessa

Sepän paja

Pyhän Ristin kirkko

Nahkatehdas

Raumanjoesta kanaaliksi

Tekijät

Eveliina Hakuni
Aleksi Hänninen
Aleksi Laine
Annina Lauren
Anne Salonen
Elina Uusitalo
Satu Ruotsalainen
Sini Rantanen
Nea Talja