Iso-Säkylän koulu

Iso-Säkylän koulun opetuspaketissa tutustutaan neljään kohteeseen koulun lähiympäristössä.

Säkylän keskusta on rakennettu  Pyhäjärven rantaa pitkin kulkevan harjun päälle. Harju on jatkoa Säkylänharjulle. Katso alla olevaa maaperäkarttaa, siinä harju on merkitty vihreällä värillä.

Moreenista ja hiekasta koostuva harju oli helppokulkuinen ja kuiva kaikkina vuodenaikoina, sen päälle oli myös hyvä rakentaa. Säkylän vanhimmat talot sijaitsevat harjua pitkin kulkevan Rantatien varrella. Rantatietä pitkin kuljettiin Euraan ennen kuin nykyinen valtatie valmistui. Matkustus oli hidasta, ja matkaajat tarvitsivat yösijaa. Sellaisen saattoi löytää Rantatien varrella sijaitsevasta Lamppalan talosta, jossa toimi kestikievari.

Ympäröivää maastoa korkeampana harju on tuulinen paikka, ja sen vuoksi sopiva myös tuulimyllylle. Entisaikaan Säkylä olikin tunnettu tuulimyllyistään, sen kunniaksi tuulimylly koristaa nykyään Säkylän vaakunaa.

 

Tuulivoiman lisäksi Säkylässä on osattu hyödyntää vesivoimaa. Kylän reunaa kulkevan Sillanojan varressa oli aikoinaan lukuisia vesimyllyjä täydentämässä tuulivoimaa.

Alkuperäiset tuulimyllyt ja vesimyllyt ovat kadonneet maisemasta, mutta vanhojen karttojen avulla niiden paikat voidaan vielä löytää. Lamppalan talon ympäristökin on muuttunut paljon viimeisten sadan vuoden aikana, mutta jotain vanhaa on vielä löydettävissä kiestikievarin ajoilta.

Seuraavien tehtävien avulla voit lähteä tutkimusmatkalle koulusi lähiympäristöön. Se kertoo sinulle paljon Säkylän historiasta ja elämästä, kun vain osaat lukea ajan maisemaan jättämiä merkkejä.

maaperäkartta.jpg

vaakuna.jpg

 

Maaperäkartta