Rieskalan urheilukenttä, kohde B

Pihlavan ensimmäinen TUL:n urheiluseura Pihlavan Ponteva perustettiin vuonna 1913 [1]. Pontevan perinnettä jatkoi PTU, joka perustettiin 1931[2]. Lisäksi Pihlavassa toimi myös kilpailevana urheiluseurana Pihlavan Pirteä ja sodan jälkeen Pihlavan SVUL:n Kisa-Veikot.

Pihlavan urheiluharrastus pääsi uusiin ulottuvuuksiin kun Rieskalan kenttä valmistui v.1939 A. Ahlström Oy:n toimesta [3].

Reijo Jokisuo on Rieskalan entinen asukas, joka on ollut pitkään mukana PTU:n toiminnassa. Jokisuo on myös tutkinut Rieskalan kentän historiaa.

Reijo Jokisuo: Aikaisemmin PTU:n urheilukisat oli pidetty Kyläsaaren kentällä. Kun seuran toiminta monipuolistui, alettiin toivoa omaa kenttää. Seuralla ei kuitenkaan ollut rahaa, joten käännyttiin Ahlströmin puoleen. Ahlström luovutti maapohjan Rieskalan alueelta, minkä jälkeen käännyttiin kunnan puoleen. Vuonna 1936 kunta antoi 1500 mk kentän rakentamiseen. Rahat käytettiin maantasaukseen, minkä jälleen käännyttiin jälleen Ahlströmin puoleen. Vuonna 1939 kentän rakennustyöt saatettiin päätökseen Ahlstömin toimesta. Kentän vihkiäiskilpailut järjestettiin 2.7.1939

Pentti Sjöblom on asunut osan lapsuusvuosistaan Rieskalassa. Sjöblom on tutkinut harrastuksekseen mm. Pihlavan paikallishistoriaa ja julkaissut aiheesta lukuisia teoksia.

Pentti Sjöblom: Urheilukenttä oli 50-luvun Rieskalan lapsille kaikki kaikessa. Siellä järjestettiin hienoja kilpailuja, isoja tapahtumia yleisurheilukilpailuja, joissa seurattiin erityisesti mm. pituushyppyä ja keihäänheittoa. Urheilukenttää reunusti korkea lankkuaita ja kun kentällä järjestettiin maksullisia kisoja, joihin Riskalan lapsiilla ei ollut varaa, kiivettiin puihin katsomaan kisoja, jotta nähtiin aidan yli. Monesti puista käsin oli paremmat näköalat kuin kisakatsomosta. Joskus lapsia yritettiin häätää paikalta, mutta omat oikeudet tiedettiin eikä suostuttu lähtemään minnekään.  

Talvisaikaan erityisesti jäädytetty luistinrata jäi mieleen. Siellä pelattiin jääpalloa ja luisteltiin. Luistinradalle tultiin kauempaakin ja siellä järjestettiin kaikenlaista rusettiluistelua.  

Kesäisin kenttä oli keskuspaikka ja siellä juostiin kilpaa milloin mitäkin matkaa. Juoksurata oli savirata, mikä oli hankalaa vesisateella.  

Tehtävä luokassa:

Tulosta valokuva kesäjuhla1959

Tehtävä maastossa:

  1. Mene kartan osoittamaan paikkaan, vanhalle urheilukentälle
  2. Vanhassa valokuvassa katsojat istuvat porrastetuusa katsomossa. Etsi se maastosta
  3. Ota valokuva samasta paikasta kuin tulostamasi kuva on otettu vuonna 1959
  4. Vertaile nykyajan näkymää ja vallokuvassa olevaa näkymää. Mitä on muuttunut / säilynyt? Kirjaa havaintosi musitiin.

[1] Karvinen 1976, 74.

[2] Pihlavan työväen urheilijat.

[3] Pihlavan työväen urheilijat –viisi toiminnan vuosikymmentä 1981 s.24.

pohjakartta.jpg

Tutkimusalueen kartta

Pihlavan_vanha_uk_kesajuhlat_1959.jpg

PTU:n voimistelijat kesäjuhlilla vuonna 1959

kesäjuhlat59.jpg

Rieskalan kentän viimeinen suuri tapahtuma oli PTU:n kesäjuhla vuonna 1959. Paikallinen jalkapallojoukkue oli noussut aluesarjaan, ja Rieskalan kenttä kävi liian pieneksi otteluiden järjestämiseen. Uusi kenttä rakennettiin Pihlavaan.