Ryhmä 3: Sibeliuspuisto

Tutkimuskohteenne on Sibeliuspuisto.

Aluksi Sibeliuspuistoa kutsuttiin Aleksanterintoriksi. Myöhemmin nimi muuttui Hevostoriksi, ja nimensä mukaisesti se toimi hevosten markkinapaikkana. 1930-luvulla hevostorilla vieraili kesäisin tivoli. Tivolilaiset majoittuivat viikkarilaisten koteihin vierailunsa ajaksi. Tivolin mukana kulki myös pieni sirkus. Sirkuksessa oli eksoottisia eläimiä, kuten krokotiili, virtahepo ja apinoita. Virtahepo tarvitisi kuulemma päivittäin viisi tynnyrilistä vettä. Apinoilla oli tapana käydä hedelmävarkaissa kioskissa, josta kioskin täti ajoi ne pois heittämällä vettä kirkuvien hedelmärosvojen päälle. Tivolin vierailut päättyivät sotavuosiin.

1953 kehotettiin Sibeliuksen 88-vuotispäivää viettämään niin, että kaikki maamme kaupungeista nimeäisivät jonkin puistoistaan, kaduistaan tai teistään Sibeliuksen mukaan. Porissa Sibelius sai nimikkopuistokseen V osan Hevostorin.

Tulostakaa sivun alalaidassa olevat valokuvat ja etsikää puiston alueelta mahdollisimman tarkasti niiden ottopaikat. Kuvaussuunnat saatte selville kirkon tornista (kuva 1) ja Raatihuoneen tornista (kuva 2). Ottakaa kamera ja muistiinpanovälineet. Dokumentoikaa muutokset ja säilyneet asiat sekä valokuvaamalla että kirjallisesti.

  • Mitä maisemassa on muuttunut?
  • Mitä maisemassa on säilynyt? Katsokaa rakennuksia, kasvillisuutta, liikennettä ja ihmisiä.

Lisätietoa kohteesta:
Kotina suojeltu talo. Arkea, elämää ja rakennussuojelua Suomessa ja Saksassa.
Artikkeli lasten leikit viikkarilaisten muistoissa, s. 170-184

Katso keinukarusellissa leikkivien lasten aikaista Poria kuvaava

filmi vuodelta 1951

, ajalta jolloin Tähtipuistona tunnettu Sibeliuspuisto oli toisen valokuvan aikaisessa asussaan.

Sibeliuspsuito 1930-luvulla.jpg

Sibeliuspuisto 1930-luvulla. Satakunnan museon arkisto

Sibeliuspuisto.jpg

Sibeliuspuisto 1950-luvulla. Satakunnan museon arkisto